Voglarjev vodovod

V publikaciji Gorenjskega gl­asa Gorenjska 2017 smo v prispevku Občina Naklo prebrali (navajam): »Voglar je bil osebni zdravnik ruskega carja Petra Velikega, kot zdravnik se je zavedal pomena čiste pitne vode pri preprečevanju kuge, zato je v oporoki namenil svoji rojstni vasi Naklo zelo velik znesek pet tisoč goldinarjev za izgradnjo prvega vodovoda.«

Slednje, da je bil iz zapuščine dr. Gregorja Voglarja, zgrajen prvi vodovod v Naklem, ne drži. V zgodovini nakelske fare iz leta 1885 avtorjev Ivana Vrhovnika in Blaža Blaznika beremo, da je v Naklem deloval vodovod že v začetku 16. stoletja (str. 70). Prav tako avtorja v prispevku omenjata lončene cevi, ki so se bile ponovno izkopane pred nekaj leti. Domnevno bi bile cevi po obliki izdelave lahko tisočletje starejše. O starosti cevi bo podal oceno priznani arheolog.

Vsota iz zapuščine dr. Gregorja Voglarja, pred tristo leti, je zadostovala za nov leseni vodovod. Nakljanci so ga zgradili iz Grapovščice, zajetja med Spodnjimi Dupljami in Strahinjem, od koder so imeli vodovod napeljan v Naklo že od leta 1562.

Damijan Janežič