Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ministra za zunanje zadeve Japonske Tara Kona. / Foto: Daniel Novakovič / STA

Sodelovanje z Japonci

V Sloveniji se je na prvem uradnem obisku mudil japonski zunanji minister, ki se je s predstavniki slovenskega političnega vrha pogovarjal tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Možnosti sodelovanja z Japonci še veliko

V Sloveniji se je sredi tedna mudil japonski zunanji minister Taro Kono. Blagovna menjava med državama je na sicer relativno skromni ravni. Slovenija na Japonsko izvozi za 119 milijonov evrov blaga, uvoz pa znaša 86 milijonov evrov. Z ministrom za zunanje zadeve Mirom Cerarjem sta se zato zavzela za še dodatno okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. »Z ministrom Konom sva se strinjala, da so se možnosti za povečanje blagovne menjave močno izboljšale po uveljavitvi sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, da pa vse priložnosti za sodelovanje še niso zadosti izkoriščene,« je po srečanju poudaril minister Cerar, Kono pa je izrazil željo, da bi Slovenija še okrepila promocijo svojega poslovnega okolja na Japonskem. Med pogovori sta kot eno od priložnosti izpostavila Luko Koper, pa tudi področje vzpostavljanja pametnih omrežij, protonskega zdravljenja raka in elektro-mobilnosti. Med drugim sta se zavzela tudi za spoštovanje vladavine prava in arbitražnih razsodb, tako v Jadranskem kot Južnem kitajskem morju. Ministra sta izmenjala tudi stališča o aktualnih razmerah v Aziji, zlasti glede napetosti na Korejskem polotoku, o trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu. Japonskega ministra je na pogovor sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Slovenski in japonski predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva pa so podpisali dva sporazuma o sodelovanju na področju razvoja in raziskav robotiziranih rehabilitacijskih naprav, in sicer med Univerzo v Ljubljani in Zdravstveno univerzo Fujita ter med Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom RS – Soča, Zdravstveno univerzo Fujita in podjetjem Toyota Motor Corporation.

Odlično sodelovanje med državama je pohvalil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida.

Stoletnica pridružitve prekmurskih Slovencev

Z občinsko slovesnostjo v petek, 16. avgusta, ter mašo in državno proslavo v soboto bo v Beltincih vrhunec slovesnosti ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na nocojšnji slovesnosti bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, ki bo z Markom Viragom, županom Občine Beltinci, odkril obeležje. Obletnico sicer spremlja vrsta prireditev, izšlo je več publikacij, posnet je bil film …

Novo vodstvo direkcije za infrastrukturo

Vlada je na dopisni seji zamenjala vodstvo direkcije za infrastrukturo. Namesto zdajšnjega direktorja Damirja Topolka bo od 1. septembra direkcijo kot vršilka dolžnosti vodila Monika Pintar Mesarič. Za razrešitev se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek odločila že februarja, in sicer je Topolka odnesla zgodba s sporno maketo drugega tira. Monika Pintar Mesarič je univerzitetna diplomirana ekonomistka, na direkcijo za infrastrukturo pa prihaja z ministrstva za finance, na katerem je zaposlena od leta 2007.

Ob mednarodnem dnevu mladih

V ponedeljek, 12. avgusta, smo obeležili mednarodni dan mladih, ki ga praznujemo od leta 1992. Dan je vsako leto namenjen opozarjanju na tematike in izzive, s katerimi se soočajo mladi, in Organizacija združenih narodov ga je letos posvetila pozivom k dostopnemu in relevantnemu izobraževanju. V Sloveniji je bilo v začetku letošnjega leta 309 tisoč mladih, starih med 15 in 29 let. Več kot polovica se jih je izobraževala, kažejo podatki statističnega urada, a čeprav je izobraževanje v Sloveniji dostopno in brezplačno, si številni študija ne morejo privoščiti zaradi neurejene stanovanjske politike, ugotavljajo na Mladinskem svetu Slovenije. Letošnji mednarodni dan mladih je bil namenjen tudi pozivom k spreminjanju izobraževanja. Na mladinskem svetu so ob tem poudarili, da faktografsko učenje ni dovolj, izobraževanje pa se mora usmeriti v krepitev kompetenc.

Vlak se je znova iztiril

Na Postaji Rimske Toplice, na istem mestu kot pred tednom dni, se je v sredo znova iztiril vlak. Pred dnevi sta se iztirila dva madžarska vagona mednarodnega potniškega vlaka, a so na Slovenskih železnicah ocenili, da je napaka najverjetneje na vagonih, ne na infrastrukturi, tokrat pa sta se na istem mestu iztirila lokomotiva tovornega vlaka in en vagon. Proga Zidani Most–Celje je bila zato zaprta.

Država na tem odseku sicer pravkar izvaja nadgrad­njo.