Jinny Ribič (leva) se v Lihtenštajnu počuti dobro. Na fotografiji v družbi prijateljice Beatrice Poke Gelmini / Foto: osebni arhiv

Odšla v Švico in ostala

Jinny Ribič se spomnimo s slovenskih modnih brvi. Bilo je obdobje, ko je polnila strani priljubljenih slovenskih revij. Pred leti je sodelovala tudi na tekmovanju Miss Earth Slovenija 2012 in osvojila naziva mis spleta in mis osebnosti. Nazadnje je v Sloveniji živela v Kranju, zdaj živi v Švici.

Večina se Jinny Ribič spomni tudi zaradi zveze z uspešnim novinarjem iz Kranja Filipom Kocijančičem, ki je pred petimi leti tragično preminul v prometni nesreči. Veliko prezgodaj je odšel s tega sveta, pravijo tisti, ki so ga poznali. Jinny je njegova smrt zelo prizadela, vendar je ugotovila, da mora živeti naprej. Kljub žalovanju se je počasi začela postavljati nazaj na noge. Nadaljevala je delo na področju modelinga, preizkusila se je tudi na televiziji – tako doma kot pri madžarskih sosedih, sodelovala na modnih revijah. Štiri leta kasneje pa se je odločila in odšla v tujino. Danes tako 27-letna lepotica slovensko-tajskih korenin živi v Švici.

Ker je bila rojena v Nemčiji, kjer je tudi nekaj časa živela, ji jezik ni povzročal težav, kar pa je tudi že dober začetek v deželi, kot je Švica.

Živi v Haagu, kantonu St. Gallen, dela pa v Lihtenštajnu. Kot tujko so jo v njenem sedanjem kraju dobro sprejeli, čeprav opaža, da je tujcev tu pravzaprav več kot prvotnih prebivalcev.

Ko je prišla prvič v Švico, je ostala dobre štiri mesece, le za čas zimske sezone. Potem se je vrnila v Slovenijo ter se po dveh mesecih odločila, da ponovno odide v Švico. Ko je prvič razmišljala o Švici, je poslala prošnjo za delo in takoj dobila pozitiven odgovor. Povabili so jo v Davos na hokejski turnir Spengler Cup, kjer je bil njen zaposlovalec eden od sponzorjev turnirja. Ko se je dokončno odločila, da ostane v Švici, pa se je zaposlila v eni najboljših igralnic v Lihtenštajnu. Največ dela na blagajni in recepciji igralnice.

Ljudje radi rečejo, da se v Švici cedita med in mleko, sploh pa v Lihtenštajnu, če nekdo omeni, da tam dela. Jinny po kratkem razmisleku pove: »Takole bom rekla: cedita se lahko med in mleko, če si priden in delaven. V bistvu bi lahko rekla, da če želiš dobro zaslužiti, moraš kar garati, ampak vsaj da se.«

Jinny si je vedno želela oditi v tujino, kjer bi zaslužila dovolj, da bi potem lahko ob vrnitvi domov odprla svoj posel. »Pokazala se je priložnost, zgrabila sem jo in odšla.« Z ljudmi, predvsem dekleti, s katerimi dela v igralnici, se izjemno dobro razume. »Smo kot neka manjša družina,« pove z nasmehom.

Jinny včasih pogreša Slovenijo. »V Slovenijo se vračam dvakrat na leto. Najbolj pogrešam prijatelje in domače, tako da sem vedno vesela, ko jih vidim. Sploh se pa razveselim, ko dobim dopust, da se lahko odpravim v Maribor, na obisk k staršem.« Nadaljuje: »Takoj ko sem prišla v Švico, je bilo zelo težko. Ko sem se namreč odločila, da ostanem, sem začela dobivati povabila za delo v Sloveniji. Statiranje, promocije, med drugim tudi za snemanje reklam; celo v resničnostne šove so me vabili, a sem zavrnila. Tudi novinarji so mi pošiljali vprašanja, a sem se odločila, da prekinem vez – in odločitev je bila prava. Sedem let slovenske ''scene slavnih'' je bilo dovolj. Še vedno imam tako imenovano fan page za oboževalce, tiste, ki so me spremljali že v Sloveniji, tako da me lahko spremljajo še naprej; da vidijo, kaj počnem in da nisem popolnoma izginila.«