Pot okrog sveta

Cookovo potovanje okoli sveta je v letih 1872 in 1873 trajalo 222 dni. V dnevnikih so sešteli 40.000 kilometrov, stalo pa je 200 gvinej, kar bi bilo danes okoli 35.000 evrov. Zdaj se je firma že imenovala Thomas Cook&Son. John Jason, starejši sin, je očitno podedoval očetove sposobnosti. Leta 1866 je že prvič vodil potovanje v Ameriko. Zelo nenavadno se je zdelo, da je bilo na vsakem potovanju precej žensk, ki si drugače niso upale ali pa niso imele dovolj sredstev, da bi potovale same. O tem pričajo stare fotografije s številnimi ženskami na kameljih hrbtih v Egiptu.

Cookove prve etape so bile: New York (Kipa svobode takrat še ni bilo), Čikago in nato z vzhoda na zahod do San Francisca. Od tam so odpluli proti Japonski, imeli postanke v Nagasakiju, Jokohami, Osaki in Kobeju, naslednji ladijski cilj pa je bila Kitajska, človeški mravljišči Šanghaj in Honghong. Mudili so se v Singapuru, na Cejlonu, današnji Šri Lanki, in zapluli proti Indiji. Povsod, kamor so pripluli ali od koder so odpluli, je bil v pristanišču zanesljiv »Cookov človek«, ki je poskrbel, da se ni nikjer zatikalo.

V Indiji so se zvrstila mesta Madras, Kalkuta, Benares, Agra in Tadž Mahal, Delhi in Bombay. Baptistični misijonar se je izkazal kot genialni organizator. Seveda je v Egiptu vse očarala vožnja po Nilu. In ko so bili v Istanbulu, je Cook v svoj dnevnik, ki ga je vodil vestno in natančno, zapisal: Ob zaključku potovanja bom 6. maja, ali pa okoli tega datuma, lahko zadostil povpraševanju, kako se je v vseh pogledih obneslo potovanje okoli sveta …

Leta 1878 je John Jason prepričal očeta, s katerim se je večkrat sprl, da se je upokojil! In se je res. Mirno je do smrti leta 1892 živel v domačem Leicestru. John Jason je najbolj uspešno potovalno agencijo vodil naprej, izdajal turistične vodnike, vozne rede vlakov po Evropi … Leta 1896 je vodil nemškega cesarja Wilhelma II. na Vesuv, ta pa mu je 1898 zaupal organizacijo »romarskega« potovanja v Jeruzalem, kamor je potoval z mogočnim spremstvom, da je v najsvetejšem mestu posvetil na novo zgrajeno protestantsko cerkev svetega Odrešenika, obenem pa ni skrival želje, da bi z nemško pomočjo zgradili bagdadsko železnico.

Družinsko podjetje je obstajalo do leta 1928, nato pa sta ga Thomasova vnuka prodala. Po velikih uspehih pa se je koncern nedavno tega tragično razsul.

Lečina juha z meto

Za 4 osebe potrebujemo: 1 srednje veliko čebulo, 200 g korenja, 2 žlici olivnega olja, 1 žličko paradižnikove mezge, 200 g rdeče leče, 800 ml zelenjavne juhe, 1 lovorov list, sol, poper, en šopek sveže mete, harisso po želji.

Harisso najdemo na policah trgovin z vzhodnjaškimi začimbami. Sestavljena je iz čilija, kajenskega popra, koriandra, kumina, sušenega paradižnika in več vrst met.

Čebulo in korenje olupimo, ju zrežemo na kocke, ki jih podušimo na vročem olju. Dodamo lečo, paradižnikovo mezgo, lovorov list in zelenjavno juho. Kuhamo, dokler se leča popolnoma ne zmehča. Lovorov list odstranimo.

Ko je juha kuhana, jo s paličnim mešalnikom pretlačimo v gosto, gladko zmes in začinimo. Meto sesekljamo, potresemo po juhi in ponudimo.

Pa dober tek!