Sprehajalci motijo sanacijo

Posek in spravilo v vetrolomu poškodovanega drevja ponekod, predvsem v bližini Kranja, motijo tudi sprehajalci.

Kranj – Nedavni vetrolom je po prvi oceni na kranjskem gozdnogospodarskem območju poškodoval okoli sedemdeset tisoč kubičnih metrov dreves, od tega približno petdeset tisoč »kubikov« v gozdovih med Kranjem in Brnikom. Lastniki gozdov so se že lotili poseka in spravila poškodovanega drevja, pri tem pa ne gre povsem brez težav. Pred kratkim nas je v uredništvo poklicala ena od lastnic gozda iz bližine Kranja in povedala, kako delo v gozdu motijo sprehajalci, nekateri med njimi tudi s slušalkami na glavi, tako da ne slišijo niti ropota motorne žage in traktorja.

Kako ravnati v takšnih primerih? Kakšna je odgovornost lastnikov gozdov in kakšna odgovornost sprehajalcev? S temi vprašanji smo se obrnili na Zavod za gozdove Slovenije, kjer so nam pojasnili: Po zakonu o gozdovih sprehajalci in drugi obiskovalci gozdov dostopajo v gozd na lastno odgovornost, po pravilniku o varstvu pri delu pa morajo sekači, to je izvajalci del ali lastniki gozda, ki dela opravljajo sami, sečišče zavarovati. Zavarujejo ga lahko fizično, z znaki, trakovi ali tako, da nekdo obiskovalce opozarja na nevarnost.

V kranjski območni enoti zavoda za gozdove so že takoj po vetrolomu opozorili obiskovalce gozdov, naj se zaradi lastne varnosti in nemotene sanacije gozdov izogibajo območjem poškodovanih gozdov. Nekatera še stoječa drevesa imajo namreč poškodovane korenine, v krošnjah pa je tudi veliko odlomljenih vej, ki predstavljajo nevarnost za zdravje in življenje ljudi. »Vsako približevanje in zadrževanje obiskovalcev gozda na območju sečišča in na gozdnih vlakah, kjer poteka spravilo lesa, je smrtno nevarno,« še opozarjajo v kranjskem zavodu za gozdove in svetujejo sprehajalcem: »Bodite pozorni: ko zaslišite hrup gozdarskih strojev, ostanite na varni razdalji.«

Tudi v Mestni občini Kranj z objavo na spletni opozarjajo obiskovalce, da naj v sedanjih razmerah omejijo sprehode po gozdovih.