Foto: Gorazd Kavčič

Zbolel še en stanovalec Doma starejših v Naklem

Oba okužena stanovalca s covidom-19 iz nakelskega doma starejših se zdravita v Kliniki Golnik. Kranjska območna enota zdravstvenega inšpektorata je zaradi domnevnega neupoštevanja dveh začasnih odlokov prejela skupaj več kot sto prijav kršitev oz. predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka. Na številki 080 1404, namenjeni informiranju glede koronavirusa, pa so imeli že več kot 21 tisoč klicev.

Kranj, Naklo – Nakelski župan Ivan Meglič je v torek, 7. aprila, potrdil še drugi primer okužbe s covidom-19 pri stanovalcu v tamkajšnjem domu za starejše. Druga okužba se je zgodila dvanajst dni po prvi prav tako pri stanovalcu doma. Ta je bil sicer v izolaciji, ker je imel že pred potrditvijo covida-19 zdravstvene težave zaradi drugih (pridruženih) bolezni, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi drugi stanovalci. Oba obolela sta na zdravljenju v Kliniki Golnik.

Slovenija je po številu okuženih prebivalcev v sredini držav Evropske unije, je povedal vladni govorec Jelko Kacin in dodal, da je naša krivulja na tisti občutljivi meji, ko se lahko obrne navzgor ali navzdol. Kot je tudi povedal, so ponekod šele zdaj uvedli izredne razmere, npr. štiri regije na Japonskem, medtem ko nekatere evropske države, ki so imele vnos virusa nekoliko prej in ki so pravočasno ukrepale, med njimi Danska in Avstrija, počasi napovedujejo postopno zmanjševanje ukrepov.

Izdali odločbo o prepovedi dejavnosti

»Na zdravstvenem inšpektoratu prejemamo številne prijave, ki izražajo sum kršitve predpisov, izdanih za namen zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Za območje, ki ga nadzirajo zdravstveni inšpektorji iz kranjske območne enote zdravstvenega inšpektorata, so do ponedeljka, 6. aprila, prejeli in obravnavali 48 tovrstnih prijav. Največ prijav se je nanašalo na kršenje Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, in sicer v neživilskih prodajalnah in v gostinstvu. V veliki večini obravnavanih prijav so zavezanci po ustnem opozorilu inšpektorja takoj pristopili k odpravi.

Zaradi ugotovljene kršitve je bila izdana tudi ena odločba o prepovedi dejavnosti,« je sporočila Andreja Mojškrc iz republiškega zdravstvenega inšpektorata in dodala, da pa nekatere prijave niso bile upravičene.

Pri nadzoru Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin prebivanja zdravstveni inšpektorat sodeluje s policijo. »Od policije smo za kranjsko območno enoto do ponedeljka, 6. aprila, prejeli več kot petdeset predlogov za uvedbo prekrškovnega postopka zoper posameznike, ki so kršili odlok. Prekrškovni postopki so v teku,« je še povedala Andreja Mojškrc.

Donacija mask zdravstvenim domovom

Osnovnemu zdravstvu Gorenjske (OZG) bo podjetje ECE Celje jutri doniralo 14 tisoč kirurških troslojnih mask. »Zaščitne maske bomo razdelili med vse gorenjske zdravstvene domove za zaposlene, ki imajo stik s pacienti, in tudi za paciente, ki vstopajo v zdravstvene domove,« je povedal direktor OZG Jože Veternik, ki se donatorju za to lepo gesto že vnaprej zahvaljuje.

Klici na brezplačno številko 080 1404

V pomoč prebivalcem pri pridobivanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je brezplačna številka 080 1404, in sicer vsak dan med 8. in 20. uro v vladnem klicnem centru. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb.

Prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v klicnem centru je povedala, da je povprečni odzivni čas na klic manj kot trideset sekund. Klicni center so vzpostavili 9. marca, prvi dan so imeli 436 klicev, do danes skupaj že čez 21 tisoč. Takoj za tem, ko so se zaprli vrtci in šole in ko so bili sprejeti prvi t. i. protikorona ukrepi, so imeli tudi po 1200 klicev na dan.

Na začetku je klicatelje precej zanimala bolezen sama, kako poteka, kako se zdravi, kako se prenaša, kako poteka testiranje pa število okuženih s covidom-19, delovni čas ambulant ... V nadaljevanju so bila vprašanja v zvezi z zaprtjem vrtcev, šol in mejnih prehodov, uporabo zaščitnih mask in rokavic ter razkužil. Zdaj se vprašanja nanašajo največ na omejitve in prepovedi gibanja, na starostnike ... Hitro so presegli osnovno poslanstvo klicnega centra, kot je pojasnila Matičičeva: »Ljudje delujejo samozaščitno, prijavljajo tudi kršitve, za kar jih usmerjamo na ustrezne inšpektorate ... Klicni center je postal pravi barometer med ljudmi v Sloveniji, ena najboljših presejalnih metod v populaciji. Dejansko predstavljamo glas ljudstva.« Za študente, ki odgovarjajo na klice, prof. dr. Mojca Matičič pove, da imajo veliko znanja, ne samo medicinskega, tudi vsesplošnega. Da so empatični, predani, dosledni, imajo zelo dobro psihologijo pogovora.