V stari šoli v Gorenji vasi naj bi po obnovi uredili prostore za izvajanje dnevnega varstva in začasno namestitev starejših. / Foto: Gorazd Kavčič

V šoli po novem starejši

V stari šoli v Gorenji vasi naj bi po obnovi uredili prostore za izvajanje dnevnega varstva in začasno namestitev starejših.

Gorenja vas – Stavbo stare šole v Gorenji vasi so se na občini odločili znova obuditi v življenje. Pri njeni obnovi računajo tudi na sredstva ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v začetku marca objavilo razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše. Obnova bo po ocenah vredna kar 1,2 milijona evrov, zato je realizacija projekta v celoti odvisna od uspešnosti prijave na omenjenem razpisu, saj se nadejajo vsaj polovičnega sofinanciranja, so poudarili na občini.

Občina je gradbeno dovoljenje za obnovo objekta pridobila že v maju 2017, saj so v njem želeli urediti večgeneracijski center, ki pa je kasneje v sodelovanju z Ljudsko univerzo Škofja Loka uspešno zaživel v obnovljenem gorenjevaškem Sokolskem domu, je pojasnil župan Milan Čadež. Prvotno idejo so zato nadgradili s preureditvijo stare šole v center za dnevno varstvo starejših, saj v Centru slepih in slabovidnih (CSS) Škofja Loka zaznavajo povečanje potreb po prostih mestih za te dejavnosti. Javni razpis se je po besedah župana obetal že lani, zato je bil s poslancem Žanom Mahničem tudi na pogovoru pri takratni ministrici in ji predstavil zgodbo o sodelovanju s CSS Škofja Loka, pri čemer jih je ministrica podprla. Na razpis se bodo namreč prijavili skupaj s CSS Škofja Loka, ki bo poskrbel za izvajanje omenjenih socialnovarstvenih programov, za potrebe česar bo odprl svojo novo enoto v Gorenji vasi. Hiša generacij, kot so poimenovali projekt, bo delovala v pritličju stavbe, kjer bo urejen velik skupni prostor, kuhinja z jedilnico in soba za počitek, obdan pa bo tudi z vrtom za druženje na prostem, je razložil župan. V preostalih zgornjih dveh nadstropjih bodo urejene še sobe za začasno namestitev starejših s spremljajočimi prostori, čez vse etaže bo vodilo dvigalo. »Vsebinsko se tako zagotavlja širitev ponudbe in storitev v skupnosti za naše starostnike, ki bi jim na ta način zagotovili možnost izbire, obenem pa ustvarjali pogoje, da lahko starejši čim dlje ostanejo v domačem okolju.«

Obnova bo po županovih besedah predstavljala dopolnitev niza kakovostno obnovljenih objektov v središču Sestranske vasi ob novi pokriti Nežkovi brvi, ki preko Sore vodi do novozgrajene gorenjevaške obvoznice. V objektu, predvidenem za obnovo, je sicer do leta 1971 delovala gorenjevaška šola na Trati, zgrajena še v času Avstro-Ogrske leta 1886. »Po izgradnji sedanje Osnovne šole Ivana Tavčarja je v objektu dolga leta delovalo podjetje Gidor in kasneje drugi podjetniki, danes ima v njem med drugim prostore gorenjevaško turistično društvo,« je še pojasnil župan.