Meti Plava in njegov zagovornik Mitja Sever / Foto: arhiv GG

Brata izsiljevanje zanikata

Brata Meti in Edi Plava sta včeraj prisluhnila predstavitvi obtožnice, ki ju bremeni izsiljevanja Aleksandra Arha. V zagovorih sta oba zatrdila, da sta nedolžna.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču je včeraj okrožna državna tožilka Polona Košnjek predstavila obtožnico zoper brata Edija in Metija Plavo. Obtožuje ju storitve kaznivega dejanja izsiljevanja na škodo Aleksandra Arha za znesek več deset tisoč evrov.

Oškodovanec si je po navedbah obtožbe od Edija Plave izposodil petdeset tisoč evrov. Ko je dolg začel vračati, pa naj bi obtožena brata od njega zahtevala vedno večji znesek. Ko je menda že vrnil sedemdeset tisoč evrov, naj bi zahtevala še več, kar naj bi podkrepila z grožnjami (Meti Plava) in fizičnim nasiljem (Edi Plava). Kot je pojasnila tožilka, je Edi Plava obtožen izsiljevanje v višini 51 tisoč evrov, brat Meti pa vsaj v višini 40 tisoč evrov.

Obtožena krivdo kategorično zavračata. Edi Plava je tričlanskemu sodnemu senatu, ki ga vodi sodnica Polona Kukovec, pojasnil, da vztraja pri izjavi, ki jo je podal pred preiskovalnim sodnikom. Povedal je, da je bil odnos z Aleksandrom Arhom vedno korekten, dobronameren, razumevajoč in da ni bilo nobenega izsiljevanja. Ob tem je poudaril, da je oškodovancu denar posodil leta 2011 in da do danes še ni prejel nazaj celotnega zneska. O morebitni dopolnitvi zagovora se bo odločil po zaslišanju prič, je dodal. Edi Plava prav tako zatrjuje, da očitanega dejanja ni storil, kar namerava v kazenskem postopku tudi dokazati.

Kako natančno je potekal dolžniško-upniški odnos med obtoženima in oškodovancema, koliko jima je plačal in koliko denarja sta od njega zahtevala in na kakšen način, bo v nadaljevanju razkril kazenski postopek. Sodišče je sicer že včeraj nameravalo zaslišati oškodovanca Arka ter njegova ženo in sina, a jim vabila po pošti ni uspelo izstaviti, je pojasnila sodnica Polona Kukovec, ki je nadaljevanje glavne obravnave napovedala za 15. junij.

Naj spomnimo: Meti Plava je obtožen tudi izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna, od katerega naj bi po obtožbah tožilstva v petih letih tudi ob uporabi groženj in fizičnega nasilja izsilil okoli 1,34 milijona evrov. Na kranjskem sodišču so ga januarja lani spoznali za krivega le po nekaterih delih obtožbe in ga obsodili na tri leta zapora. Višje sodišče v Ljubljani je kasneje sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje.