Predsednik ČZS Boštjan Noč na slovesnosti v Lukovici / Foto: arhiv ČZS

Dan čebelarjev z vsega sveta

V sredo smo obeležili svetovni dan čebel.

Lukovica, Breznica – Dvajsetega maja, na rojstni dan utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše z Breznice, po vsem svetu obeležujejo svetovni dan čebel. Pred Čebelarsko zvezo Slovenije v Lukovici je potekala slavnostna seja, ki se je je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Kot je poudarila, se je v zadnjem desetletju znatno povečalo število čebeljih družin in število čebelarjev. Izboljšalo se je zanimanje mladih za čebelarjenje, povečala se je tudi ozaveščenost javnosti o pomenu čebel in vlogi čebelarstva. »Čebelarstvo omogoča nova zelena delovna mesta in nudi nove priložnosti za čebelarske družine oziroma kmetije, na primer razvoj čebelarskega turizma in razvoj izdelkov z dodano vrednostjo,« je dejala.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je poudaril, da »delo s čebelami ni samo delo, je namreč posebno poslanstvo«.

Čebelarska zveza Slovenije je sicer del letošnjega praznovanja prenesla na splet; k sodelovanju so povabili znane Slovence in kolege iz tujine, ki na kratkih posnetkih na Facebook strani govorijo o čebelah: med njimi so tudi Sašo Avsenik, Denis Porčič - Chorchyp, Primož Roglič ... Sodeluje tudi župan občine Žirovnica Leopold Pogačar, ki poudarja, da je bila razglasitev svetovnega dneva čebel druga najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije, takoj za razglasitvijo neodvisne in samostojne države, gledano z vidika enotnosti civilne družbe, politike in svetovnih držav, ki so pri tem sodelovale.

O čarobnosti čebel pa govori tudi Čarodej Toni: »Veliko čarovnij sem že videl v svojem življenju. A nekako najlepša je tista, ki jo izvajajo čebelice pri svojem delu. Bodimo pametni in previdni, da bodo to lahko počele še naprej!«

Spomnimo, Združeni narodi so svetovni dan čebel razglasili 20. decembra 2017 na pobudo Slovenije oziroma Čebelarske zveze Slovenije.