Fantje iz KD Možnar skrbijo za ohranjanje tradicije oglarstva.

Nad Koroško Belo so prižgali kopo

V petek so na kopišču nad Koroško Belo prižgali kopo in v naslednjih dneh bodo v njej kuhali oglje, ki ga bodo nato razdelili med vaščane.

Koroška Bela – Tradicijo kuhanja oglja ohranjajo fantje iz KD Možnar Koroška Bela, oglarstvo pa je dejavnost, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Danes kuhanje kope na Koroški Beli predstavlja zgolj obujanje običajev iz preteklosti, včasih pa so oglje potrebovali v železarni, tistega iz leske ali črnega drena pa za izdelavo smodnika.

Kot je povedal Črt Laharnar, predsednik KD Možnar, morajo po prižigu kope vzdrževati ogenj, da zagori celotna notranjost kope. Znak, da začenja nastajati oglje, je moder ali rjav dim, ki se kadi iz kope. »Dokler se kadi bel dim, iz lesa izhaja para, ko pa je dim moder ali rjav, to pomeni, da je vsa voda izparela in je začelo nastajati oglje,« je povedal. Takrat luknje zaprejo in čakajo, da se kopa skuha. Ko je oglje skuhano, kopo pustijo 14 dni, da se ohladi, potem pa jo podrejo in tako dobijo oglje.

Da bi tradicijo spoznali tudi najmlajši, so člani KD Možnar lani pripravili predstavitev za otroke v domačem vrtcu in osnovni šoli in jim podarili oglje, ki so ga potem uporabili pri likovnem ustvarjanju. Letos so žal že dogovorjene predstavitve zaradi epidemije morali odpovedati, kljub temu pa upajo, da bodo v prihodnje to dejavnost še lahko predstavljali najmlajšim.