Aiko Zakrajšek, Peter Podgoršek, Maks Mihajlović, Tia Lončar in Matic Eržen

Z vseh vetrov

V prostorih Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah je v soboto ves dan potekala avdicija za novi celovečerni igrani film režiserja Marka Šantića z naslovom Zbudi me. Snemali ga bodo jeseni na Bledu in Jesenicah.

Spomnimo: žanrsko je film Zbudi me drama, v kateri skozi začasno izgubo spomina glavni lik raziskuje odnos do ksenofobije. Čeprav je film postavljen v slovenski prostor, je zgodba univerzalna. Glavno vlogo v filmu bo igral Jure Henigman. Njegov lik Rok se zaradi udarca v glavo ne spomni svojega dekleta Rine (igrala jo bo Živa Selan) in se zaradi izgube spomina z idiličnega Bleda vrne v staro družbo, na domače Jesenice – v edino realnost, ki se je spominja.

Sobotno avdicijo na Jesenicah smo obiskali v dopoldanskih urah. Zanimanje zanjo je bilo. Do opoldneva se je pred komisijo, ki so jo sestavljali režiser Marko Šantić, Irena Gatej (asistentka režije) in Alenka Krč (Fixer, kasting direktorica), zvrstilo štirideset posameznikov, morda celo kakšen več. Prišli so mladi, starejši, starši s svojimi osnovnošolci, taki z izkušnjami iz sveta filma in tisti brez njih, predvsem pa z vseh vetrov. Jure Šimonka se je na primer pripeljal iz Prlekije. Sedemnajstletnik obiskuje drugi letnik umetniške gimnazije v Ljutomeru. Za avdicijo je izvedel na Twitterju, ker pa jih prav veliko v našem prostoru ni, se je hitro odločil, da se je bo udeležil. Od doma se je odpravil že ob 6. uri zjutraj ... Iz Ljubljane in njene okolice so se oglasili Aiko Zakrajšek, Peter Podgoršek, Maks Mihajlović, Tia Lončar in Matic Eržen, ki pa je prišel iz Škofje Loke. Družba se pozna iz šole, predstav, sodelovali so pri različnih projektih, tovrstna umetnost jih zanima. Seveda brez domačinov ni šlo. Da se je oglasil Jeseničan Klemen Klemenc, je vedela vsa avla gledališča, saj je vedno pripravljen na nastopanje. Bosonogi Gašper Stojc je ljubiteljski igralec, doma z Brega pri Žirovnici. Izkušnje z odra in s kamero že ima, ni pa še igral v celovečercu. V isti sapi, ko se je pošalil, da bi rad igral kontrolorja na vlaku, smo opazili, da med čakanjem na avdicijo bere Sokratov zagovor. Zanimiv izziv si je zadal ... Prišel pa je tudi amaterski igralec Franci Koražija z Dovjega. Njemu ravno tako ne manjka izkušenj z avdicij. Opazili pa smo tudi visokoraslo lepotico z modnim slamnatim pokrivalom in ugotovili, da gre za kronano lepotico iz leta 2017, nekdanjo mis Slovenije Majo Zupan. Avdicija je pritegnila tudi njo.

Presenetljivo so vsi prisotni v avli gledališča dosledno upoštevali priporočila, se držali navodil in pravil za preprečevanje širjenja koronavirusa; je pa sama avla v stavbi tudi dovolj velika, ljudje pa so bolj kot ne »kapljali« ves dan, tako da so se lepo porazdelili. Šlo je za prvo odprto avdicijo za omenjeni film; iskali so profile naturščikov in statistov za manjše vloge, mimoidoče in za stalne statiste.