Foto: Gorazd Kavčič

Okužba potrjena pri učencu

Med enajstimi potrjenimi okužbami na novi koronavirus v četrtek, 25. junija, so tudi tri v občini Škofja Loka, od teh ena pri učencu Osnovne šole Cvetka Golarja Škofja Loka.

Škofja Loka – V Sloveniji je bilo v četrtek, 25. junija, potrjenih 11 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih spletnega sledilnika covid-19 so štiri nove okužbe potrdili na Škofljici, tri v Škofji Loki, po eno pa v Ljubljani, Kobaridu, Preboldu in Ljutomeru. Zaradi bolezni covid-19 je trenutno hospitaliziranih osem oseb, dva bolnika se zdravita v enoti za intenzivno terapijo. Med okuženimi je en učenec iz Osnovne šole Cvetka Golarja Škofja Loka. Ravnateljica šole Karla Krajnik je povedala: »Kontaktirali smo z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), njihov epidemiolog nam je dal navodila. O okužbi smo obvestili vse starše in zaposlene na šoli in jim dali splošna navodila, naj bodo pozorni na morebitne simptome bolezni covid-19 v naslednjih 14 dneh, naj dosledno skrbijo za higieno, medosebno razdaljo, se izogibajo zaprtim (javnim) prostorom. Za učence razreda, v katerem je potrjena okužba, je predvidena karantena, o tem in o navodilih pa je s starši teh učencev kontaktiral NIJZ.« V Škofji Loki so že v sredo, 24. junija, zaznali dve novi okužbi, od začetka testiranja pa je skupaj v tej občini 16 potrjenih okužb.

Bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev je potrebno mikrobiološko testiranje. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na druge koronaviruse in preliminarne podatke pa ocenjujejo, da traja od dva do 12 dni, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni. Novi koronavirus se med ljudmi širi kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. Za preprečevanje okužbe s koronavirusom sta zato potrebna dosledno vsakodnevno večkratno umivanje rok z vodo in milom ter stroga higiena kašlja. Veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Če zbolimo, ostanimo doma.