Po šestih zaporednih osvojenih naslovih državnih prvakov so se balinarji Trate letos morali sprijazniti z drugim mestom. / Foto: Simon Šubic

V finalu brez pravega naboja

Po porazu v finalu balinarske super lige v taboru Trate ugotavljajo, da je sežanska Skala zasluženo zmagala. »Ni bilo pravega naboja, ni bilo kakovosti,« pravi vodja škofjeloške ekipe Silvo Korošak.

Ljubljana, Škofja Loka – Z razpletom letošnjega zaključnega turnirja super lige v balinanju v škofjeloški Trati seveda niso zadovoljni. Na poti do sedmega zaporednega naslova ekipnih državnih prvakov, skupno pa bi bil to že 16. v samostojni Sloveniji, so se spotaknili na zadnji stopnici. Po zmagi v sobotnem polfinalu proti Zabičam (16 : 10) so morali v nedeljskem finalu priznati premoč sežanske Skale (15 : 7) z odličnima bratoma Gašperjem in Matijem Povhom ter Klemnom Sosičem na čelu. Favorizirani Škofjeločani so na finalu državnega prvenstva igrali preslabo, k čemur sta prispevala predvsem dva dejavnika – zaradi premora med epidemijo covida-19 so padli iz tekmovalnega ritma, na zaključnem turnirju pa so zagotovo pogrešali tudi enega svojih ključnih mož Uroša Veharja, ki je bil na dopustu.

»Finalna tekma in celoten zaključen turnir sta bila za Trato taka kot celotna sezona – nismo igrali v polni postavi, v igri pa ni bilo pravega naboja, ni bilo prave kakovosti. Ne iščem razloga za poraz prav v tem, a dejstvo je tudi, da med epidemijo v dvoranah ni bilo dovoljeno trenirati, zunanjega igrišča pa na Trati nimamo. Pa hvala bogu, da prvak ni vedno Trata,« je dejal vodja škofjeloške ekipe Silvo Korošak.

»Za poraz proti Skali je bil odločilen slab začetek finalne tekme, saj bi na koncu morali zmagati v vseh štirih igrah, kar pa je vedno zelo težko. Enostavno nam ni šlo, Skala si je zaslužila zmago. Če nas je že kdo moral premagati, najraje vidim, da so to prav oni. Odsotnost Veharja se je seveda poznala, če ne drugače, bi lahko na začetku postavili močnejšo trojko. V Šiški smo namreč od štirih odigranih iger trojk zmagali samo enkrat,« je črto pod zaključnim turnirjem potegnil kapetan Trate Damjan Sofronievski.

»To je poraz, ki vsakemu pravemu da vedeti, da nihče ni vsemogočen, niti Trata, ki je bila v zadnjih dvanajstih letih kar desetkrat državni prvak,« pa je povedal predsednik Trate Bojan Buden, ki je bil kritičen do odločitve novega vodstva Balinarske zveze Slovenije (BZS), da letošnji zaključni turnir organizirajo na nevtralnem terenu (v dvorani Šiška v Ljubljani), in ne pri najboljši ekipi rednega dela super lige, kot je bila dosedanja praksa.

Kot smo že poročali, je izvršni odbor BZS v nedeljo za novega selektorja članske reprezentance imenoval 39-letnega Davorja Janžiča, ki je balinarsko pot začel ravno v škofjeloški Trati. Zdajšnji igralec italijanske ekipe BRB Ivrea se tako poslavlja od igranja za slovensko reprezentanco, za katero je od leta 2005 na svetovnih in evropskih članskih prvenstvih osvojil deset zlatih, šest srebrnih in tri bronasta odličja.