Vlada bo domove za starejše in druge socialnovarstvene zavode razglasila za ogrožena območja. (Fotografija je simbolična.) / Foto: Gorazd Kavčič

Domovi za starejše med ogrožena območja

Domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi bodo razglašeni za ogrožena območja. Zdravstveni inšpektorji bodo lahko izvajali tudi do petsto nadzorov na dan, vlada pa bo povečala tudi obseg testiranj.

Ljubljana, Kranj – Sinoči je potekala seja vlade v razširjeni obliki na Brdu pri Kranju, na kateri so pregledali dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije in razpravljali tudi o več ukrepih, ki bodo po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina javnosti predstavljeni deloma danes, deloma v prihodnjih dneh.

Med najbolj perečimi temami je bilo izvajanje nadzora nad karantenskimi odločbami in učinkovitejše delovanje zdravstvenega inšpektorata. Kot je zatrdil Kacin, je ta že v nedeljo dokazal, da nadzor nad izvajanjem odločb o karanteni zmore, če so te vročene, drugačne prioritete pa mu bodo odslej omogočile izvajanje tudi do petsto nadzorov na dan. Kadrovsko pomoč svojih inšpekcijskih služb so za nadzor nad drugimi ukrepi ponudili tudi ministri drugih resorjev, je še dejal Kacin.

Vlada bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Tako bo domove za starejše ter druge socialnovarstvene zavode, tudi denimo zapore, razglasila za ogrožena območja. Sem pa po Kacinovih besedah spadajo tudi bolnišnice in zdravstveni domovi ter še zlasti njihovi urgentni oddelki.

Vlada je poenotila tudi stališče, da se moramo pripraviti na veliko večji obseg bolezni. Tako načrtuje povečanje laboratorijskih kapacitet, ki bodo v prihodnje – tako Kacin – lahko izvajale veliko več testov kot zdajšnjih 1500 na dan.

Že na včerajšnji dopisni seji pa je vlada sklenila tudi, da na t. i. zeleni seznam epidemiološko varnih držav ponovno umesti Francijo in Češko, z izjemo administrativne enote Moravsko-šlezijske.