Nik Čemažar je bil eden od junakov letošnjih kolesarskih državnih prvenstev. / Foto: Tina Dokl

Dve tekmi, dvakrat na stopničkah

Letošnja sezona je za kolesarje precej drugačna od običajnih, na dveh najpomembnejših tekmah, državnem prvenstvu v cestni vožnji in kronometru, pa se je izkazal mladi kranjski kolesar Nik Čemažar, ki odločno napoveduje tudi boj v najmočnejši mednarodni konkurenci.

Šutna – Potek sezone za kolesarje je bil zaradi epidemije covida-19 do sedaj precej drugačen od načrtovane, z dejstvom, da je večina tekem prestavljenih ali odpovedanih, pa so se morali sprijazniti tudi športniki. Kljub temu so večinoma zagnano trenirali, med njimi pa je bil tudi še ne 21-letni član Kolesarskega kluba Kranj Nik Čemažar s Šutne pri Žabnici, ki je prejšnji mesec odlično pripravljenost pokazal tako na državnem prvenstvu v cestni vožnji kot v vožnji na čas, ko je v svoji konkurenci enkrat osvojil drugo in enkrat tretje mesto. S simpatičnim Nikom sva se pogovarjala pred novo preizkušnjo, domačo dirko v Kranju, ki je na sporedu naslednji konec tedna.

Je bilo kolesarstvo vaša prva izbira med športi?

Ne, najprej sem treniral plavanje. Monotonosti in ploščic v bazenu sem se nato naveličal. Prijatelji so trenirali kolesarstvo in sošolec me je nagovoril, da sem začel tudi jaz. Tako sva se z mami med počitnicami leta 2011 odločila, da greva v takrat še Kolesarski klub Sava vprašat, ali se jim lahko pridružim. Dobil sem prvo kolo, vse skupaj pa se je začelo zaradi zabave in prijateljev. Všeč mi je bilo tudi to, da me nikomur od domačih ni več bilo treba voziti na treninge, saj sem se od doma odpeljal kar sam. Kolesarstvo mi je postajalo iz leta v leto bolj všeč in sklenil sem, da bom vztrajal in začel resno trenirati.

Kaj pomeni, da resno trenirate?

Zadnjih nekaj let sem kolesarstvu posvetil velik del svojega časa, zasledujem svoj napredek, pozoren sem na prehrano. Kolesarstvo je postalo moj način življenja.

Kakšne cilje ste si zastavili?

V najstniških letih sem navdušeno spremljal Dirko po Franciji in takrat je zmagal Cadel Evans. Zamišljal sem si, morda bolj sanjal, da bi tudi sam nekoč zmagala na tej dirki. Ko sem začel nastopati v mednarodni konkurenci, pa sem ugotovil, da je tudi veliko drugih lepih dirk in da ni pomemben le Tour de France. Seveda pa si želim, da bi enkrat nastopil tudi na Dirki po Franciji.

Zadnja leta ste tudi član mladih slovenskih reprezentanc, zato imate že kar nekaj izkušenj. Katere dirke so vam posebno ostale v spominu?

Vsa evropska in svetovna prvenstva so nekaj posebnega, saj je v istem terminu vedno tudi članska dirka. Prav tako mi je v spominu leta 2018 ostal Tour de l'Avenir, ko sem bil v ekipi, ko je zmagal Tadej Pogačar.

Gotovo že razmišljate o profesionalni ekipi?

Seveda računam na to, da bi enkrat živel od kolesarstva, da bi prestopil v najvišji razred. Pogovori o tem so že potekali, toda letošnja sezona in epidemija sta pač malce zaustavili načrte. Upam, da bo sedaj vse skupaj bolj normalno in da mi bo uspel še kakšen lep rezultat. Zamenjal sem trenerja, saj je namesto Tadeja Valjavca v klubu sedaj trener Miran Kavaš. Po premoru zaradi epidemije, ki je bil precej daljši, kot smo sprva mislili, so se priprave začela praktično znova – in ko smo izvedeli za državno prvenstvo, smo bili zelo zadovoljni. Imeli smo sploh prvo dirko po prekinitvi na svetu in bila je res odmevna.

Na obeh dirkah za državno prvenstvo ste stali na stopničkah in to vam gotovo daje upanje, da se boste v nadaljevanju sezone dobro odrezali tudi v mednarodni konkurenci?

Že pred državnim prvenstvom smo imeli Kriterij Tadeja Pogačarja in takrat sem začutil, da sem dober. Vedel sem sicer, da bo v klancu težko slediti tako Primožu Rogliču kot Tadeju Pogačarju, saj sta pač v vrhu svetovnega kolesarstva. Tako sem se odločil za pobeg že spodaj, ko smo najprej skupaj vozili štirje, nato pa sva v vodstvu ostala z Janom Tratnikom. Na koncu je prednost znesla za sedmo mesto v skupni uvrstitvi in drugo mesto med mlajšimi člani, ko sem zaostal le za Tadejem Pogačarjem. To se mi zdi res lep rezultat. Teden kasneje je sledilo še državno prvenstvo v kronometru, kjer sem vozil kar solidno in osvojil tretje mesto, čeprav sem malce tvegal, ker sem s kolesom za kronometer vozil že od začetka.

Gotovo že razmišljate o domači dirki v Kranju prihodnji konec tedna?

Upam, da se bo sezona nadaljevala res tako, kot je zamišljena, in da bo na sporedu še veliko dirk. Kranjska bo nekakšen uvod in upam, da bo potekala po naših načrtih. To pomeni, da upamo na kakšen pobeg. Je pa dejstvo, da je dirka v Kranju vedno težka. Po kranjski dirki bodo sledile dirke za pokal narodov ter dirke za svetovno in evropsko prvenstvo. Upam, da mi bo dobro vožnjo uspelo pokazati prav na vseh. Potrudil se bom po najboljših močeh.