Mojca in Anka Ančimer

K Anki na krofe

Roblekova Anka ali Vaškarjeva Anka, kakor jo še vedno kličejo domačini, kljub temu da se je vmes omožila v Predoslje in se sedaj piše Ančimer, že devetnajst let uspešno vodi Dom na Lovrencu nad Bašljem. Počasi vajeti prevzema hči Mojca.

Bašelj – Ko sem se odpravljala do cerkve sv. Lovrenca nad Bašljem, zadnja leta precej priljubljene pohodniške točke, sem izbirala med Gamsovo potjo in med tistimi, ki se jih spomnim iz preteklosti, ko poimenovanj še ni bilo. Odločila sem se za eno od slednjih in se v počasnem ritmu koraka zabavala že na poti od Bašlja do Laškega, od koder sem nadaljevala po makadamski cesti do znanega ovinka, ko zaviješ na Sv. Lovrenc. Izbrala sem gozdno pot do priljubljene cerkvice, ki ob obisku nagradi z izjemnim panoramskim razgledom. Kadar je nebo brez oblačka, niti ne veš, kam vse ti nese pogled. Za hrbtom cerkve pa kot da bi iz gozda ven zrasel mogočni Storžič …

Kasneje pri Domu izvem, da se pohodniki lahko poleg krožne Gamsove poti iz Bašlja z izhodiščem pri TD Bašelj, kjer je tudi urejeno parkirišče, odločijo še za Pot pod Storžičem. Dom namreč meji na dve občini: preddvorsko in kranjsko. Stoji na nadmorski višini 845 metrov, cerkvica pa na 892 – nekaj minutk na poti do cerkve ali od nje, na poti nazaj v dolino.

Drugo leto bo dvajset let, kar je dom v lasti družine Ančimer. Pred tem je bil v lasti Tobačne, pravzaprav je bil to njihov počitniški dom. Temeljito so ga prenovili, zdaj pa je dobri dve leti oziroma teče že tretja sezona, ugotavljata mama in hči, kar so začeli tudi oddajati sobe turistom.

Odprti so vse leto ob koncih tedna, turistom so namenjena poletja. Letos sprejemajo tudi turistične bone, bo pa sezona precej drugačna od preteklih, se strinjata Ančimerjevi.

Večinoma so v preteklosti gostili tuje turiste. Tudi sedaj nekaj rezervacij imajo, a se do zadnjega ne ve, kaj se bo zgodilo, ker se situacija okoli covida-19 kar naprej spreminja, ni nič kaj optimistična Mojca. »Pri številu nočitev se bo korona zagotovo poznala,« meni Anka.

Veliko je pohodnikov, ki Dom na Lovrencu obiščejo zaradi knjige vpisov. Letos je cilj 51 vpisov, ker ima TD Bašelj 51 let, izvemo, pomeni pa to 51 obiskov Lovrenca. »Vpisuje se jih okoli šestdeset, 44 pa jih je že doseglo število 51,« še povesta. Nekateri so številko »ujeli« že pred koronaobdobjem in jo do danes tudi krepko presegli. Sploh pa se jima zdi, da je vpisna knjiga privlačna najmlajšim, saj jih vpis motivira za naslednji obisk – in na koncu jih čaka še nagrada.

Beseda še enkrat nanese na krofe, tiste z marmelado ali brez nje, z res lepimi »kranceljni«. Anka je sicer izučena kuharica, vendar kuhalnico že predaja naprej. »Mojca zna že vse pripraviti. Štruklje, krofe ...« našteva, ko nam Mojca zaupa, da jo je štruklje in tudi pripravo ajdovih krapov učila Tonka Zadnikar, legendarna oskrbnica planinskih koč. Poleg tega pa lahko v Domu pojeste tudi kaj domačega na žlico, pa še kakšna gorenjska dobrota se najde – takšna, da si oblizneš vseh deset prstov.