Podžupan Radovljice Miran Rems, župan Naklega Ivan Meglič, župan Jesenic Blaž Račič, župan Tržiča Borut Sajovic in podžupan Kranja Janez Černe na postaji za izposojo koles v Begunjah / Foto: Gorazd Kavčič

Enoten sistem izposoje koles

Konec tedna je začel delovati enoten sistem izposoje koles v petih gorenjskih občinah: v Kranju, Radovljici, na Jesenicah, v Naklem in Tržiču. Uporabnikom je na 43 postajah v petih občinah na voljo skupaj 245 koles, več kot polovica s pomožnim električnim motorjem.

V sistem je vključenih pet gorenjskih občin, kjer je skupaj 43 postaj, na razpolago pa je 245 koles, od tega jih ima več kot polovica pomožni električni motor.

Begunje – Sistem, poimenovan Gorenjska.bike, tako vključuje skupaj 43 postaj, na katerih je v petih zgornjegorenjskih občinah na voljo 245 koles, od tega jih ima nekaj več kot polovica pomožni električni motor. V mestni občini Kranj je nameščenih 28 postaj, v Radov­ljici pet, v občini Jesenice šest, v občini Tržič tri, v občini Naklo pa ena. V mrežo sta sicer vključena že pred tem vzpostavljena kranjski sistem izposoje koles KRsKOLESOM in jeseniški JeseNICE Bikes.

Uporabniki si kolo lahko izposodijo na katerikoli postaji sistema Gorenjska.bike. Vsaka kolesarnica ima samopostrežni terminal, ključavnice in kolesa. Za uporabo je potrebna registracija v sistem, ki bo letos na voljo do novembra, in sicer 24 ur na dan. Veljavni ceniki, opis paketov in druge informacije glede uporabe sistema so objavljeni na spletni strani www.gorenjska.bike, načeloma pa je mogoča sezonska ali mesečna izposoja. Cena letnega paketa za izposojo navadnih koles je 25 evrov, petdeset za električna, cena mesečnega najema pa je deset evrov za navadna kolesa oziroma dvajset evrov za električna.

Uporaba, zagotavljajo pristojni, je preprosta, izposoja in vračilo kolesa vzameta nekaj trenutkov. Uporabniški račun je mogoče ustvariti s spletno prijavo, s pomočjo mobilne aplikacije mobiln.si, v Kranju pa v poslovnem času tudi na sedežu lokalnega upravljavca z izpolnitvijo prijavnice. Vsa navodila za uporabo sistema za izposojo koles lahko uporabnik pridobi ob registraciji ali na uradni spletni strani sistema. Pri vračilu kolesa uporabnik kolo zgolj potisne v ključavnico in preveri, da je vračilo uspešno zaključeno.

Na uradnem odprtju sistema v Begunjah so kolesa preizkusili tudi župani oziroma podžupani vseh v sistem vključenih občin. »Župani moramo biti prvi, ki se bomo vozili s kolesi, tudi zato, da občankam in občanom pokažemo, kakšen je pravi odnos do okolja pa tudi do našega zdravja. Upam, da nam bodo občani sledili,« je povedal župan Jesenic Blaž Račič.

»Z današnjim dnem je Gorenjska zagotovo bolj povezana, pet občin je bližje druga drugi, dobra novica je, da se jih bo še pet pridružilo,« dodaja tržiški župan Borut Sajovic.

Sistem je v celoti proizvod domačega znanja, je poudaril Mladen Bijeljac, direktor podjetja MM Ibis, ki se z avtomatizirano izposojo koles, t. i. bike sharingom, ukvarja že deset let in je sodelovalo tudi pri vzpostavitvi kranjskega sistema izposoje leta 2015 in jeseniškega leta 2017. »Mislim, da smo z vzpostavitvijo Gorenjska.bike na široko odprli vrata za dodatne širitve in za popularizacijo teh sistemov na Gorenjskem in tudi širše v Sloveniji.

Lokalna akcijska skupina si prizadeva za razvoj tako dnevnega, rekreativnega kot turističnega kolesarstva v vseh občinah s širšega gorenjskega območja, pravijo na BSC Kranj, ki koordinira projekt, katerega cilj pa je, kot poudarjajo na Občini Radovljica, predvsem občanom in obiskovalcem omogočiti na zdrav način urediti opravke, oditi na delo ali se rekreirati, jih spodbuditi k spremembi potovalnih navad, obenem pa obogatiti turistično ponudbo. V nadaljevanju si, kot je povedal direktor BSC Rok Šimenc, seveda na podoben način želijo povezati ne le vse Gorenjske, temveč tudi vso Slovenijo. Okoli pol milijona evrov vreden projekt se izvaja v okviru LAS Gorenjska košarica in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.