Knjižnice na različne načine spodbujajo poletno branje, v Mestni knjižnici Kranj med drugim tudi s Poletno malho, ki skriva pet knjig različnih žanrov. / Foto: Tina Dokl

Spodbujajo poletno branje

Kako je epidemija covida-19 vplivala na obisk knjižnic, kako uporabnike spodbujajo k poletnemu branju in ponovnemu obisku ter katere dogodke bodo pripravili, so nam zaupali v Mestni knjižnici Kranj (MKK), Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik (KFBK) in Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka.

Kranj – V času epidemije so bile knjižnice zaprte od 13. marca do 4. maja in po besedah direktorja Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka Matjaža Eržena so pretekli ukrepi imeli vpliv na obisk, predvsem na zadrževanje obiskovalcev v prostorih knjižnice. »Spremenilo se je vzdušje v knjižnici. Bralci so si vedno radi vzeli čas pri izbiranju knjig. Nekateri so tu našli prostor za klepet, druženje in ustvarjanje,« je dejal Eržen in dodal: »Zdaj se le redko dalj časa zadržijo v knjižnici. Več je tudi spletnega naročanja gradiva.« Obdobje epidemije se odraža tudi v polletni statistiki MKK, kjer so zaznali za tretjino nižjo izposojo gradiva kot v enakem obdobju lani, se je pa v tem času močno povečala uporaba gradiva, dostopnega na daljavo. Jana Zeni Bešter, vodja Oddelka za delo z uporabniki v MKK, je poudarila, da je izposoja vseh vrst gradiva od konca junija dalje že povsem primerljiva z izposojo v preteklih poletjih. V KFBK pa primerjava junijske in julijske izposoje v lanskem in letošnjem letu po besedah direktorice Brede Podbrežnik kaže, da je izposoja upadla za približno dvajset odstotkov.

Knjižnice uporabnike spodbujajo k poletnemu branju z različnimi aktivnostmi. V škofjeloški knjižnici na primer s posebnim poletnim bralnim izzivom. »Na oddelku za odrasle smo ga naslovili S knjigo poletja ... doživljam svet. Oblikovali smo razglednice in kazalke, na katere bralci vpisujejo knjige, ki jih najbolj navdušijo. Tudi na mladinskem oddelku so se mlajši bralci že lotili bralnega izziva S knjigo poletja … odkrivam svet,« je pojasnil Eržen in nadaljeval: »Bralci med prebranimi knjigami določijo še zmagovalni naslov, zapišejo navdihujočo misel ali opišejo, kaj jih je v izbrani zgodbi najbolj navdušilo. Za uspešno opravljen izziv so nagrajeni.« V vseh enotah MKK otroke in mlade vabijo k počitniškemu branju z izborom v treh različnih vrečah. Knjigolovčki so namenjeni otrokom do osem let, malce starejše čakajo Pasje torbe, najstniki pa si lahko izberejo Kul paket #najst. Odraslim članom v MKK priporočajo Poletne malhe, v katerih je po pet knjig različnih žanrov. V kamniški knjižnici so letos zaradi posebnih razmer nabavo prilagodili povpraševanju in kupili dodatne izvode najbolj rezerviranega in iskanega gradiva. »Poleti je običajno zelo izposojano novo gradivo, tokrat je zadreg z neizpolnjenimi željami manj,« je dejala Podbrežnikova in dodala, da je med malce starejšim gradivom veliko takšnih romanov, ki so dobri in primerni za poletno branje, zato jih uvrstijo na priporočilne sezname.

Vseh dogodkov knjižnice niso odpovedale, so jih pa prilagodile trenutnim zdravstvenim razmeram in ukrepom. V MKK so pripravili različne poletne delavnice za osnovnošolce in mlade, v avgustu načrtujejo dva pogovorna večera in predavanje, s kranjskimi kulturnimi ustanovami pa sodelujejo tudi pri izvedbi večerov na vrtu gradu Khislstein, ki so jih poimenovali Torkov kulturni vdih. Kamniška knjižnica z Društvom svetega Jakoba avgusta prireja tradicionalni pripovedovalski večer z naslovom Kamniške zgodbe, v prvem tednu septembra pa pripravljajo malce prilagojeno različico Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv. Škofjeloška knjižnica tradicionalni Kino nad mestom seli na dvorišče loškega gradu in je zmanjšan na tri predstave. »Izveden bo v primeru, če ne bo dodatnih zaostritev in če bomo pridobili soglasje NIJZ,« je povedal Eržen in dodal: »Dogovarjamo se za samostojne delavnice z omejenim številom otrok, ki bi potekale v avgustu, a so zaradi okoliščin še pod vprašajem.«