Letovanje v apartmaju delodajalca

Mnoga podjetja zaposlenim še vedno omogočajo ugodna letovanja v lastnih počitniških kapacitetah. Večina jih po enakih cenah oddaja tudi zunanjim uporabnikom, a turističnih bonov ne jemljejo.

Kranj – Smo na vrhuncu poletne sezone, ko se na dopust odpravlja tudi velik del Slovencev. V preteklosti je imelo skorajda vsako podjetje tudi svoje počitniške kapacitete v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer so lahko njihovi zaposleni letovali po »sindikalnih cenah«. Danes je takih podjetij in drugih organizacij precej manj, a še vedno jih je kar nekaj. Nekatere smo poiskali tudi sami in jih med drugim povprašali, ali lahko najem njihovih kapacitet zaposleni poravnajo tudi s turističnimi boni. Vsi so nam odgovorili, da ne. »Turističnih bonov zaposleni žal ne moremo uporabiti za najem naših kapacitet, saj ne zadostujemo pogojem, zapisanih v interventnem zakonu. Kot pravna oseba nismo namreč registrirani za opravljanje turistične dejavnosti,« nam je tako razložil Aleksander Volf, skrbnik počitniških kapacitet Domela iz Železnikov.

Skupina Domel ima sicer v Sloveniji in na Hrvaškem (v toplicah in na morju) v lasti trinajst počitniških kapacitet – od prikolic, brunaric in mobilne hišice do apartmajev. Za njihovo vzdrževanje, zasedenost in tudi stroškovno učinkovitost že vrsto let skrbi svet delavcev. »Zanimanje je že vrsto let med zaposlenimi ogromno,« poudarja Volf. Počitniške kapacitete so v osnovi namenjene le njihovim zaposlenim (v zasedenosti predstavljajo 86-odstotni delež), ko so proste, pa jih oddajajo tudi upokojencem in izjemoma zunanjim uporabnikom. Cene najema so ugodne in za vse enake, zaposlenim pa omogočajo tudi plačilo v večmesečnih obrokih. Zanimanje za letovanje v njihovih kapacitetah se letos ne razlikuje od preteklih let, je pa več zanimanja za kapacitete v Sloveniji, medtem ko v zadnjem obdobju zaradi negotove situacije na Hrvaškem tam beležijo nekaj odpovedi že pridobljenih terminov.

Elektro Gorenjska razpolaga z devetnajstimi počitniškimi kapacitetami, od teh jih je deset na slovenski in hrvaški obali (Izola, Dajla), ostale so v gorskem svetu, so pojasnili. Na voljo so vsem zaposlenim, ponujajo pa jih tudi zunanjim uporabnikom. Delež zaposlenih, ki biva v kapacitetah, znaša med 25 in 30 odstotki, kapacitete pa so v glavnih sezonah zasedene v celoti. Cenik je enak za vse uporabnike, so še pojasnili.

V Avtomoto društvu Kranj imajo v lasti apartmaja v Čatežu in Moravskih Toplicah. Oddajajo ju vsem strankam, tudi nečlanom, in po enakih cenah. Te so seveda ugodne. »Imamo nekatere goste, ki že dolga leta letujejo v naših apartmajih in so zadovoljni s ponudbo,« so povedali. Tudi letos je zanimanje dobro, kljub negotovosti zaradi epidemije covida-19 pa odpovedi rezervacij ne beležijo.

Javni zavod Gasilsko reševalna služba Kranj ima svojo počitniško hiško v Termah Čatež. »Zanimanje zaposlenih za letovanje je in so se zanj tudi odločili,« je razložil direktor Tomaž Vilfan. Počitniško hiško oddajajo tudi zunanjim uporabnikom, a po nekoliko višji ceni. »V letošnjem letu je povpraševanje po najetju podobno kot lani,« je še povedal Vilfan.