Tomaž Schlegl s svojo novo knjigo Sedem nepremagljivih, ki jo je pred dnevi predstavil na spletu

Napisal in narisal pravljico o virusu

Kamničan Tomaž Schlegl je napisal, narisal in izdal pravljico Sedem nepremagljivih, ki govori o virusu, ki bo spremenil svet.

Sela pri Kamniku – Tomaž Schlegl je kamniški arhitekt in eden pronicljivejših kulturnih ustvarjalcev z idejami, ki dajo misliti. Lani je svetovno javnost pritegnil s postavitvijo Kipa svobode, ki je spominjal na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, letos pa je njegovo ustvarjalno žilico predramil novi koronavirus. In tudi tokrat ne gre brez razmisleka o aktualnih vprašanjih sveta in tem, kam človeštvo sploh gre.

»Pravljica z naslovom Sedem nepremagljivih je moj umetniški doprinos k blaženju trenutne svetovne krize, govori o jutrišnjem dnevu, o naši morebitni prihodnosti po končanju pandemije in o upanju, da bi iz te krize izšli boljši. Ko nas je novi virus zaustavil in zaprl v karanteno, sem prvi teden še mislil, da bo spremenil svet, a se je kasneje izkazalo, da je prešibek, saj so se številne stvari hitro vrnile v stare tirnice in so enake kot prej. Kljub vsemu se mi zdi, da bi virus lahko bil božji dar, ne pa prekletstvo, priložnost za nov razmislek, morda nov začetek,« pravi Schlegl, ki je v sredo, 5. avgusta, pripravil spletno predstavitev svoje nove knjige, ki je – tudi ob finančni pomoči Občine Kamnik – izšla v omejeni nakladi, primerna pa je za bralce vseh starosti.

Zgodba in ilustracije so v celoti njegovo delo, pri piljenju besedila pa mu je pomagala Kamničanka Marta Zabret. Kot smo pri njem že vajeni, knjiga ni povsem običajna, saj bralec po njej »potuje« in se skupaj s sedmimi »dimčki« vzpenja vse višje, vse do presenetljivega konca zgodbe. Kontekst pravljice predstavljajo trenutne razmere v svetu, v katerem se razraščajo napuh, pohlep, pohota, jeza, požrešnost, zavist in lenoba, zapostavljene pa so etične vrednote. Prav tako je za njegova umetniška sporočila značilna nekakšna grozovitost, ki pa vselej pripelje do svetlih idej in optimističnih zaključkov.

»Ljudje se preprosto ne zavedajo, v kakšnem svetu živijo, dokler je le ponudba dovolj barvita. Knjiga je gotovo najbolj aktualna ta hip,« neskromno zaključi avtor, ki se je z besedilom knjige obrnil tudi na predsednika države in druge predstavnike politike, a uradnega odgovora od njih ni dobil. »To jih ne zanima, ker je virus zanje le politična tema,« si ignoranco razlaga Schlegl.