Za plesni in glasbeni pridih Zoisovih dnevov so skrbeli Zoisi FS Iskraemeco Kranj.

Zoisovi dnevi v parku Brdo

Zgodbe Zoisov so se na Brdu pisale več kot 155 let. Rodbina Zoisov je ena najbolj zaslužnih lastnikov posestva za podobo parka ter takšno raznolikost rastlinstva, ki raste v njem. V njihovem času je bilo na Posestvu Brdo zgrajenih mnogo stavb, ki so tu še danes.

Karel Zois, brat Žige Zoisa, je bil eden prvih raziskovalcev kranjskega alpskega rastlinstva, botanična raznolikost pa se je v brdskem parku ohranila vse do danes. Ste vedeli, da po njem imenujejo Zoisovo zvončnico, Zoisovo vijolico in rod tropskih trav Zoysia? Medtem ko se je Žiga Zois med drugim zanimal za svet mineralov in tako poznamo tudi Zoisit, ker je bil on tisti, ki je ugotovil, da gre za takrat nov, neznan mineral in so ga kasneje zato tudi poimenovali po njem.

V spomin na obdobje omenjene rodbine so na Brdu v sodelovanju s KD FS Iskraemeco Kranj, Krajevno skupnostjo Predoslje, Gorenjskim muzejem in Zavodom za turizem in kulturo Kranj konec tedna na Posestvu Brdo pripravili Zoisove dneve. Vstop v park je bil te dni brezplačen, dežja se niso ustrašili. Zoisi iz folklorne skupine Iskraemeco so poskrbeli za zanimiv plesni in glasbeni program; pripravili so grajske delavnice za najmlajše; lahko ste se zapeljali s kočijo, se udeležili vodenega ogleda po posestvu. Na obisku se je ustavil škrat Kranček, opazili ste lahko tudi najstarejše drevo v parku, staro okoli 280 let – Zoisovo lipo; občudovali razstavljene minerale, se s fotokotički preselili v preteklost in si na Račjem otoku privezali dušo z brdsko kulinariko.