Bazovica 1930–2020

S tem pismom bi se želel javno iskreno zahvaliti vsem, ki so prispevali k uspešni petkovi (vzorni, vsakoletni) komemoraciji 4. septembra 2020, v čast in spomin na narodne junake iz Bazovice v Prešernovem gaju, pred najstarejšim antifašističnim spomenikom na svetu, ob 90-obletnici ustrelitve.

Čustvene so bile besede nagovora predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja.

Iskrena hvala vodstvu MO Kranj na čelu z županom gospodom Matjažem Rakovcem, kajti že desetletja prav vodstvo občine vzorno poskrbi, da se izvedejo septembrske komemoracije v Prešernovem gaju, v spomin in na čast Frana Marušiča, Zvonimira Miloša, Alojza Valenčiča in Ferda Bidovca, ki so na svoji primorski, takrat zasužnjeni zemlji padli 6. 9. 1930 pod kar 56 streli Mussolinijevih fašističnih pušk.

Prav in nujno je omeniti včasih krivično prezrte, pridne mravljice: gospo Ines Zabret iz protokola MO Kranj s sodelavci, dalje gospo Petro Žibert iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj s sodelavci, drage rojake iz Italije, še posebej imenitno žensko pevsko skupino »Danica« iz Vrha na čelu z zborovodkinjo gospo Jano Drassich. Vsekakor gre moja zahvala tudi vsem ostalim medijem, poleg Gorenjskega glasa, in vsem ostalim na tem mestu poimensko neimenovanim, ki so na svoj način prispevali k uspešni izvedbi petkove komemoracije.

Vsem skupaj in vsakomur posebej iskrena hvala, ker ohranjate spomin na prve ustreljene antifašiste v Evropi, naše zlate fante iz Bazovice. Večna hvala in slava jim bodi!

Domoljubni pozdrav!

Mag. Marko Bidovec