Tudi v občinskih razvojnih načrtih Vrbe ni

V Gorenjskem glasu je bil 13. oktobra 2020 objavljen prispevek, v katerem žirovniški župan ogorčeno opozarja na neodzivnost MK, ki objektov v Vrbi ni uvrstila v načrt razvojnih programov (NRP), ne pomaga občini pri njenih prizadevanjih za kulturni center Slovenije, opozarja na pomen sodelovanja in kliče na pomoč poslanko.

Župana razumem, tudi v občinskih NRP t. i. neuravnovešeni zdraharji pogrešamo obljubljene projekte.

Občina in država sta želeli lastništvo zato, da bosta ob Prešernovi hiši v medsebojnem sodelovanju uredili kulturno infrastrukturo. A občina že načrtuje po svoje, brez države, ne za kulturo, ampak za kavarno s štirimi mizami, apartmaje in stanovanje, ki jih bo financiral in uporabljal zasebnik. To pa niso naloge občine, to ni razvoj, ampak blokada razvoja tega prostora, nepripravljenost sodelovanja. Žirovniška javnost je, čeprav vajena, vedno znova osupla nad načinom, s katerim žirovniški župan nagovarja občinske svetnike, skupaj z njimi občane pa tudi državo, ki je priročni krivec za vse. Predvsem pa je osupla nad pobalinskim uničevanjem potenciala narodovih svetinj za naš razvoj. Po Janši in Plečniku je sedaj na vrsti Prešeren. Neodzivnost države zato ne preseneča.

Usoda Antona Janše in praznovanje svetovnega dneva čebel v Žirovnici sta dokaz, da župan misli zelo resno.

Zato z odprtim pismom apeliram na slovensko kulturno politiko in javnost, da se zavzame za trajnostno, strokovno, celostno programsko in prostorsko ureditev tega prostora.

Bernarda Resman