Gorenjski glas v letu 2021

Z zanimanjem sem prebral članek odgovorne urednice, v katerem nas bralce Gorenjskega glasa obvešča o tem, kakšen bo časopis v letu 2021. Zadovoljen sem, da Gorenjski glas še vedno ostaja tak, kot je, da ga bom še naprej z veseljem prebiral. Uredništvu čestitam, da zaradi pametne uredniške politike ob upadanju naročnikov tiskanih medijev, predvsem dnevnikov, to ne velja za Gorenjski glas in da je najbolj bran regionalni časopis v Sloveniji.

Dnevnikov ne prebiram več. O dnevnih političnih dogodkih, o strankarskih prepirih, o sovražni klimi, ki vlada v Sloveniji, ter o podobnih novicah, resničnih in izmišljenih, izvem, ko prižgem radio ali televizor ali pa pobrskam po računalniku, zato ne potrebujem dnevnikov. Gorenjski glas pa mi prinaša novice iz moje občine, sosednjih občin in Gorenjske. Obvešča me o dogodkih, ki me zanimajo, ker so mi blizu. Politično in ideološko je uravnotežen časopis, uredništvo loči, kaj je poročilo, kaj komentar. Zgodbe bralcev, ki jih prinaša, me zanimajo, ker so mi blizu. Povezuje nas s Slovenci, ki živijo onstran Karavank.

Pred nekaj leti smo na potovanju po Nemčiji obiskali Mainz, rojstno mesto očeta sodobnega tiskarstva Gutenberga in si ogledali tudi znameniti Gutenbergov muzej. Spominjam se, da sem si v dvorani, ki prikazuje stanje tiskanih medijev v današnji Nemčiji, ogledal panoje, na katerih je bilo prikazano stanje tiskanih medijev. Prav v vseh nemških zveznih deželah so bili regionalni časopisi po branosti na prvem mestu. Prizadevanju uredništva Gorenjskega glasa je to lahko spodbuda, da bodo še naprej tako dobro delali in da bodo še naprej glasilo gorenjske pokrajine.

Avgust Mencinger, Radovljica