Bitka za regijsko bolnišnico

Razmišljanja o gradnji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem so realna. Vlada obljublja, da bo kar velik del evropskega denarja namenila za zdravstvo. Radovljiška občina pa si prizadeva, da bi se nova bolnišnica zgradila v Radovljici, in tudi ta prizadevanja so realna.

Danes sta najpomembnejša strokovna kriterija za izbiro lokacije bolnišnice dostopnost in možnost, da čim hitreje lahko pride v bolnišnico čim večje število prebivalcev območja, ki ga ta pokriva. Uspeh preživetja in ozdravitve je namreč odvisen od hitrost prihoda bolnika ali ranjenca v ustrezno sodobno bolnišnično ustanovo. Lokacija, ki jo ponuja radovljiška občina, izpolnjuje oba kriterija: je izven mesta tik ob avtocesti. Enako je oddaljena od krajev, kjer je koncentracija prebivalstva največja, Kranja, Jesenic in Tržiča, pa tudi od Kamniških in Julijskih Alp in blizu tudi turističnim centrom.

Da pa bo projekt uspešen, bodo morale vse občine Zgornje Gorenjske in Mestna občina Kranj pred odgovornimi državnimi organi nastopati enotno. To pa se mi zdi, da bo težje. Jeseničani že zahtevajo, da bi se regijska bolnišnica gradila na Jesenicah, in morda se bo našla še kakšna občina, ki bi želela, da bi bolnišnico zgradili pri njih. Člani projektne skupine, ki jih je izbral radovljiški župan, da bi zagovarjali radovljiško lokacijo, bodo imeli zato kar težko delo. Na njihovi strani pa je stroka in ugodna ponudba radovljiške občine. Razumljivo pa je, da če hoče imeti Gorenjska urejeno zdravstvo, bo jeseniška bolnišnica ostala kot negovalna bolnišnica. Imela pa bo izjemno prednost, da je ob njej fakulteta za zdravstveno nego, zato bo lahko postala ena od vodilnih bolnišnic zdravstvene nege ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Imena članov projektne skupine zagotavljajo, da se bodo maksimalno potrudili in prepričali župane vseh občin, ki jih bo pokrivala nova regijska bolnišnica, da bodo podprli radovljiški projekt.

Avgust Mencinger, Radovljica