Pokrajina Gorenjska

Na zadnji seji radovljiškega občinskega sveta sta predsednik državnega sveta Alojz Kovšca po video povezavi in Bogomir Vnučec, predstavnik Gorenjske v državnem svetu, radovljiškim svetnikom predstavila prizadevanja državnega sveta za ustanovitev pokrajin. Po mojem mnenju je usodna napaka vseh dosedanjih vlad in vseh strank, da si nikoli resno niso prizadevale, da bi ustanovile pokrajine. Prevelika moč je skoncentrirana v Ljubljani. Posledice tega ne čuti samo slovenska periferija, tudi Ljubljana se zaradi tega ne razvija skladno. Že več kot sto tisoč avtomobilov, s katerimi se državljani dnevno iz periferije vozijo v Ljubljano, ustvarja velike probleme. O tem sem premišljeval, ko sem se na čisto običajen dan prebijal skozi prometni kaos v Ljubljani in skoraj eno uro iskal parkirišče. Spočil sem se šele, ko sva z ženo ob Ljubljanici pila kavo in doživljala neko drugo čudovito Plečnikovo in baročno Ljubljano. Jankovičeva Ljubljana kaže na neskladen, stihijski razvoj naše prestolnice; neurejen promet, pomanjkanje parkirišč, sto tisoč dodatnih osebnih avtomobilov, ki se dnevno prerivajo po mestu, železniška postaja iz časov Avstro-Ogrske, avtobusna postaja, ki bi bila sramota za vsak slovenski kraj, je le nekaj posledic centralizacije in neskladnega razvoja Slovenije.

Drugo stran te centralizacije predstavlja vse bolj zapostavljena periferija. Poglejmo samo Kranj. Ko sem zadnjič obiskal mestno središče, sem začutil čudno mrtvilo. Nekoč tako živahen srednjeveški Glavni trg je bil brez življenja. Res da so umirajoča stara mestna jedra posledica preštevilnih nakupovalnih centrov v okolici mest, v primeru Slovenije pa tudi centralizacije. Prepričan sem, da bi bilo staro mestno jedro Kranja videti drugače, če bi bil Kranj središče pokrajine Gorenjske. Da bi bilo mestno jedro spet polno življenja, da bi Kranj imel moderno avtobusno postajo, novo koncertno dvorano in še marsikaj, kar bi mu kot prestolnici pokrajine pripadalo.

Da bo Slovenija dobila pokrajine, je odvisno tudi od občin, ne samo od političnih strank in vlade. Državni svetnik Bogomir Vnučec je na seji občinskega sveta lepo povedal, da moramo pokrajine graditi »od spodaj navzgor«. Občine, občinski svetniki, župani, pomagajte državnemu svetu in od državne politike zahtevajte, da se država čim prej loti ustanavljanja pokrajin. Tudi od vas je odvisno, kako bo Slovenija napredovala in se razvijala v prihodnjih letih.

Avgust Mencinger, Radovljica