Ob odhodu profesorja Pibernika

Za vedno je odšel človek – profesor France Pibernik, upokojeni profesor slovenščine na kranjski gimnaziji. Mnoge generacije dijakov se ga bodo spominjale kot odličnega profesorja. Vse svoje življenje je posvetil učiteljstvu in literaturi. Med Slovenci bo glede na bogat življenjski opus gotovo ostal nesmrten.

Prvo profesorsko službo je pokojni France Pibernik začel na nižji gimnaziji na Dobrovem v Brdih. Moja generacija je imela to srečo, da smo bili njegovi prvi učenci. Bil je nabit z znanjem in z neverjetnim užitkom je predaval, na povsem svojstven način. Učenci, smo njegove besede kar požirali. V času službovanja na nižji gimnaziji na Dobrovem mu je stanovanje nudila Gradnikova domačija v Medani, kamor se je po službi vračal – peš. S pesnikom Alojzom Gradnikom se je tudi večkrat srečal. V tem času je na nižji gimnaziji učila tudi »tovarišica« Jolanda Opara, s katero sta si pozneje v Kranju ustvarila družino. Žal je tudi ona že pokojna. Z zakoncema Pibernik sem imel občasne stike, zato je slovo toliko težje.

Profesor France: tudi Brda in Brici smo bili vključeni v delček Vašega življenja. A žal je že tako, da »nesmrtnost« zaživi šele po smrti.

Zato: requiescat in pace.

Edvard Erzetič za generacijo prvih učencev