Železniška postaja v Naklem

V ponedeljek, dne 27. septembra 2021, smo se v prostorih Občine Naklo seznanili s predvidenima lokacijama umestitve nove potniške železniške postaje in tovorne železniške postaje, ki naj bi se iz obstoječe lokacije v Kranju preselila v Industrijsko cono v Naklo. V minulem tednu smo se s predloženo dokumentacijo intenzivno ukvarjali in jo preučevali. Z zadevo smo seznanili tudi člane Odbora za komunalo in infrastrukturo, ki so na svoji zadnji seji v četrtek, 30. 9. 2021, o tem tudi razpravljali.

Z umestitvijo potniške železniške postaje na lokacijo med obstoječo regionalno cesto in objektom Kmetijske zadruge Naklo so se v celoti strinjali in jo podpirajo. Dogovorjeno je bilo, da se bomo v umeščanje po svojih najboljših močeh vključili in poskušali pomagati. Tako občinska uprava kot tudi Odbor ugotavljamo, da bi bila umestitev te postaje dobrodošla za širši krog prebivalcev. Po naši oceni bi na to postajo gravitiralo dobrih 20 tisoč prebivalcev.

Kar se tiče umeščanja tovorne postaje je prevladalo odločno odklonilno stališče. Na obravnavanem območju industrijske cone Naklo se trenutno nahaja območje podjetja Dinos, ki se ukvarja z mletjem in obdelavo kovinskih odpadkov. Iz naselij Polica in Okroglo prihajajo pritožbe o hrupu in emisijah delcev, ki nastajajo pri mletju kovinskih odpadkov. Mnenje občinske uprave in tudi odbora je, da dodatna obremenitev z emisijami hrupa, ki bi ga takšno postajališče nedvomno povzročalo, ni sprejemljivo niti dopustno. Umestitev takšnega postajališča bo povzročila povečanje obremenitve z dodatnimi težkimi tovornjaki, ki bodo tudi povzročali dodatni hrup in emisije. Po analizi obstoječih poslovnih subjektov, ki delujejo na območju občine Naklo, le-ti ne izkazujejo potreb po umestitvi postaje v območje IC Naklo oziroma po dodatni potrebi za umeščanje tovornega železniškega prometa. Poleg tega umestitev obravnavane postaje pomeni bistveno preoblikovanje naše industrijske cone, ki je prostorsko omejena in ni mogoča njena širitev. V Občini Naklo si vsekakor v coni želimo prihoda poslovnih subjektov z mirnejšimi dejavnostmi in dodatnimi tehnološko zahtevnejšimi dejavnostmi. Prav takšni investitorji, zaradi ugodne lege IC Naklo, izražajo velik interes za širitve v naši coni.

Glede na poznavanje trenutne problematike s podjetjem Dinos menimo, da bo ob javni predstavitvi umestitve tovorne železniške postaje v našo IC prišlo do velikega nasprotovanja. Predlagamo, da se lokacija novo predvidene tovorne železniške postaje poišče na območju MO Kranj, saj se ne nazadnje obstoječa postaja nahaja v MO Kranj.

Ivan Meglič, župan