Nekaj misli o dvajsetem stoletju

Na zemlji je trenutno najmočnejša vrsta Homo sapiens (človek), ki v vsaki pokrajini naravo sebi primerno uredi, tudi z iztrebljanjem sebi nekoristnih vrst ali z zasedbo pokrajin. To se je zgodilo zlasti v Severni Ameriki, kjer so bili Indijanci v veliki meri iztrebljeni. Kolonizacija drugega planeta bi bila pri človekovih fizičnih lastnostih popolnoma nemogoča.

Velike države, ki so s prebivalstvom preveč nabasane, skušajo z vojsko najti več prostora. V to igro so šli Francozi z Napoleonom in Nemci v prvi in drugi svetovni vojni s Hitlerjem, a brez uspeha. Uspešnejši je bil zahod z boljševizmom v Rusiji, kjer so boljševiki pobili več deset milijonov plemičev in kulakov. Finančno so podpirali Trockega (Rotschild), cesarsko družino pa so pustili pobiti! Isto so naredili v Jugoslaviji, kjer so Angleži podpirali Tita, kraljeva generala Mihajlovića in Rupnika pa pustili ubiti.

Drug način je preseljevanje, kar smo imeli na Gorenjskem. Bavarske škofije so se polastile zemlje in naselile svoje podanike na območju Bleda, Škofje Loke, Kamnika. Zemljišča med Kranjem in Škofjo Loko so bila takrat zaraščena z gozdom, danes so tam lepe kmetije, vse parcele se raztezajo proti vzhodu. Na to spominjajo imena krajev (Dorfarje, Bitnje) in družinska imena Ažman, Hiršenfelder, Fister, Dežman, Pfajfar, Hafner, Hutter, Pintar, Plemelj, Rozman, Šmidt, Tavčar, Resman, Thaler.

Pašić, ki je Srbijo zmagovito popeljal skozi tri vojne, je bil proti nastanku Jugoslavije. Kot se je izrazil: »Mi Srbi, vi Jugosloveni.« Za Jugoslavijo so se potegovali predvsem Gorenjci z nemškimi imeni. Bleiweis je na sokolskem zboru 1. decembra predlagal ime Jugoslavija, zato je bil 1. december državni praznik v kraljevini Jugoslaviji. Janez evangelist Krek, ki je v svoji knjigi Kroaten und Slowenen napisal, da bodo po združitvi jugoslovanski narodi imeli skupni jezik. General Maister je s pomočjo srbskih čet Maribor in južno Štajersko spravil k Jugoslaviji. Prof. dr. Josip Plemelj je zagovarjal naravno štetje – dvajsetena in ne enaindvajset. Razbitje Jugoslavije so izvedli Dolenjci, ki so precej japodskega rodu. Sicer pa kaže, da bomo vsi jugoslovanski narodi v Evropski uniji, ki je povečana država Karla Velikega.

Alojz Paulin, Ročevnica