Najprej tek, nato druženje

Kot je napisala novinarka v članku z gornjim naslovom si organizatorji smučarskega teka gospodarstvenikov, diplomatov in politikov res nismo upali pomisliti, da bo moja pobuda dočakala trideseto izvedbo. Vzrok za ta uspeh je vsebina in namen prireditve ter dobra organizacija.

Bil sem poslanec v Zboru občin v prvem slovenskem parlamentu. Jesen 1991 je bila posebej naporna. Poslanci so se prepirali, seje so bile dolgotrajne, mučne; depresijo je povečevala še gosta ljubljanska megla. Na Gorenjskem modro nebo, s snegom pokriti vršaci in poslavljajoča jesen v dolini. Nebeška Lepota. Prepričan, da lepota spremeni človeka, mu olepša življenje, zmanjša skrbi, sem sklenil, da poslance povabim vsaj na Gorenjsko. Ker so v parlamentu obremenjeni s sedenjem, sem dodal še lepoto gibanja – hojo in tek na smučeh. Ko pod modrim nebom drsiš po zasneženih travnikih in v gozdovih doživljaš lepoto, ki spreminja tvoj pogled na svet, predvsem pa ti odpre pot do še drugih življenjskih vrednot. Ker so v Slovenijo, kot v novo državo, takrat prihajali tuji diplomati, sem tudi njim želel pokazati lepoto dežele, v kateri bodo sedaj službovali.

Nagovoril sem Športno društvo Planica, da organizira tekaško smučarsko tekmo za diplomate, gospodarstvenike in politike. Stene parlamentarnih hodnikov sem polepil z ročno napisanimi vabili. Tak je bil začetek. Prvo tekmo je Športno društvo Planica odlično izpeljalo. Že prve tekme se je udeležil takratni predsednik vlade Lojze Peterle pa poslanec Borut Pahor in nemški veleposlanik dr. Gunther Seibert … Sam sem dal dober zgled in tekmoval kot poslanec in zdravnik tekaške reprezentance.

Zgodbo sva nadaljevala z Vinkom Grašičem, ki je tekmo prenesel na Pokljuko in jo s svojo ekipo vedno odlično organiziral. Srečen sem, da so moja razmišljanja o lepoti rodila bogat sad. Upam, da bo to zgodbo uspešno nadaljeval njegov sin Klemen.

Avgust Mencinger, Radovljica