Z modno revijo DrugaRoka so na Gimnaziji Kranj tudi letos spodbujali k ponovni uporabi oblačil. / Foto: Primož Pičulin

Med manekeni tudi prikupna kosmatinca

Na Gimnaziji Kranj so na predvečer dneva žensk pripravili tradicionalno dobrodelno modno revijo DrugaRoka, na kateri so letos dali poudarek izmenjavi oblačil med generacijami in njihovi ponovni uporabi.

Kranj – Na Gimnaziji Kranj so dijaki tretjega letnika mednarodne mature že peto leto pripravili modno revijo DrugaRoka, ki ima poleg osveščanja o ponovni uporabi oblačil vedno tudi dobrodelni pečat. Po modni stezi so se tudi letos sprehodili dijaki in profesorji, družbo pa sta jim tokrat delala še prisrčna štirinožna prijatelja, mešanec Oli in labradorec Thor. Izkupiček prostovoljnih prispevkov v višini osemsto evrov so namreč namenili Slovenskemu društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Manekeni so se pred publiko sprehodili štirikrat, saj so najprej predstavili kolekcijo oblačil za zabave, nato pa še oblačila za poletje, šport in zimo. »Namesto oblačil iz trgovine iz druge roke smo se letos odločili za izmenjavo oblačil znotraj ožjega kroga družine in prijateljev. Dijaki so tako svoje oprave za modno revijo ustvarili sami s pomočjo družinskih članov in prijateljev,« sta pojasnili organizatorici Ema Bašar in Anja Sitar. Kot sta poudarili, je bila modna revija s ponovno uporabljenimi oblačili idealna priložnost, da pokažejo, da jim je mar za naš planet. »Dokazali smo, da za dober 'outfit' ne potrebuješ vedno novih dragih oblačil.« A DrugaRoka ni le modna revija, vedno jo povežejo tudi z dobrodelnostjo. Prostovoljne prispevke so zbirali na stojnicah z domačimi dobrotami, za katere so prav tako poskrbeli dijaki sami, ter peko palačink. Za obiskovalce so pripravili še vrečke presenečenja z lepo mislijo, ki so jih ob dnevu žensk lahko podarili mami, prijateljici, sestri, babici, teti ... Celoten izkupiček so letos namenili Tačkam pomagačkam, ki so jih po besedah Eme Bašar in Anje Sitar izbrali na podlagi njihovega delovanja v korist ljudi, ki potrebujejo pomoč. Delo društva, ki ima že petnajstletno tradicijo, sta podrobneje predstavili Adela Premate in Jana Miklič, ki sta s seboj pripeljali Olija in Thora – pasja veterana v njihovem društvu, kot sta ju predstavili. »Pomagamo pri izboljšanju počutja naših uporabnikov. Otroke v šoli motiviramo in jih spodbujamo k učenju.« Njihovi uporabniki so poleg otrok v vrtcih in šolah tudi osebe s posebnimi potrebami in starostniki v domovih za starejše. Kot sta pojasnili, je v društvu ta čas 71 terapevtskih psov, še trideset parov se ta čas šola. »A kljub temu nas je vedno premalo, še kar nekaj ustanov čaka na naše obiske,« sta poudarili Adela Premate in Jana Miklič ter v svoje vrste povabili še nove člane.