Vzajemna brez Gorenjcev

V teh dneh smo vsi, ki smo zavarovani pri Vzajemni, dobili na dom glasovalne lističe za volitve v skupščino Vzajemne. Glasuje se tako, da pošlješ zalepljeno glasovnico z izbranimi kandidati na naslov Vzajemne ali pa se udeležiš glasovanja v poslovalnicah Vzajemne 8. 5. in 10. 5. 2023 z osebnim dokumentom.

Z ženo spadava v IV. in V. starostno skupino (70 let in več), na obeh glasovnicah je navedenih 54 kandidatov, voli pa se od 1 do 27 kandidatov. Pri tem me je nekaj zelo zmotilo, tako močno, da se oglašam in protestiram proti gorenjski nevključenosti. Na mojem glasovalnem listku je 19 Mariborčanov, 6 kandidatov iz Miklavža na Dravskem polju, 15 kandidatov iz Prekmurja, trije z Obale, iz Gorenjske ni nikogar. Na ženinem glasovalnem listku je šestkrat več kandidatov iz Portoroža, še dva z Obale, še pet kandidatov iz Miklavža na Dravskem polju, eden celo iz Ljubljane.

Ker sem bil kar malo užaljen, da ima Miklavž na Dravskem polju z 12 kvadratnimi kilometri in 7.000 prebivalci kar 11 kandidatov, Gorenjska z 2.140 kvadratnimi kilometri in 203.650 prebivalci pa eno gospo iz vasi pri Tržiču, sem potožil Vzajemni, poslali so mi Pravilnik o volitvah, ki je bil objavljen sredi januarja 2023, volitve so bile razpisane sredi februarja na spletni strani Vzajemne, kandidate sem lahko tudi jaz predlagal do prvih dni v marcu 2023. Kaj bi torej rad?

Smo Gorenjci res tako zakrknjeni, da nas prekaša celo Miklavž, v primerjavi z vso Gorenjsko tudi Portorož ni mačji kašelj. Ne le te volitve, Gorenjci tudi drugod ne sodelujemo, še pri rešenih križankah je več nagrajencev od drugod, le z Gorenjskega so redki. Sicer pa Gorenjska zaostaja na več področjih, ne bi me presenetilo, če bi bili kmalu zaostali, kot je bilo včasih Kozjansko. Ni vse samo v turizmu, industrije ni več.

Na spletni strani Vzajemne sem preveril še, kako je v mlajših starostnih skupinah, in našel le še eno kandidatko iz Gozda - Martuljka. Potemtakem Gorenjsko zastopata le dva kandidata! Se vam zdijo takšne volitve poštene?

Slavko Škofic, Brezje