Simulator vožnje z e-skirojem otrokom omogoča prvi preizkus njegove uporabe v nadzorovanem okolju. / Foto: Zavarovalnica Triglav/Žan Osim

Prvi simulator vožnje z e-skirojem

Zavarovalnica Triglav je predstavila prvi simulator vožnje z e-skirojem.

Kranj – Ob skokovitem porastu uporabe e-skirojev in s tem porastu prometnih nesreč njihovih voznikov je Zavarovalnica Triglav v soboto v starem mestnem jedru Kranja pripravila ozaveščevalni dogodek Križišče mikromobilnosti, na katerem so predstavili prvi simulator vožnje z e-skirojem v Sloveniji, ki je namenjen predvsem mladim uporabnikom teh lahkih motornih vozil. Na simulatorju lahko uporabnik e-skiroja preizkusi vse elemente varne vožnje, ob analizi posamezne situacije, ki jo ponudi programska oprema, pa ugotovi, kateri od njih je bil bistven za nastanek nesreče – prevelika hitrost, prepozna reakcija na dogajanje v okolici ali neustrezno zaviranje.

»V Sloveniji je starostna meja za vožnjo z e-skirojem precej nizka, hkrati pa situacije v praksi kažejo, da otroci pogosto e-skiro preizkusijo in uporabljajo še pred dopolnjenim dvanajstim letom starosti oziroma opravljenim kolesarskim izpitom. Zato jim želimo ponuditi prvi preizkus tega privlačnega mikromobilnostnega sredstva v nadzorovanem okolju, kjer lahko varno spoznajo nevarnosti in pasti vožnje. Simulator bo koristno orodje tudi za starše, ki se odločajo, ali e-skiro kupiti svojemu otroku, saj stroka starše opozarja, naj se za ta korak ne odločajo prezgodaj in ne prej, preden ima otrok za vožnjo dovolj znanja in spretnosti,« je namen simulatorja predstavila vodja projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler.

Kot so pojasnili v zavarovalnici, bosta dva simulatorja izmenjujoče na voljo otrokom po slovenskih šolah v sklopu mikromobilnostnih delavnic, v tehnološkem centru Triglav Lab v Ljubljani in na številnih dogodkih odprtega tipa po Sloveniji, kjer ga bodo lahko preizkusili tudi odrasli. Za strokovno podporo pri uporabi simulatorja bodo skrbeli strokovnjaki Zavoda Vozim.