Na prireditvi so gostili tudi nekdanje učence besniške šole: Vesno Fabjan, Tilna Lotriča in Žigo Jelarja (na sliki). / Foto: Primož Pičulin

Jubilej besniške šole

V Besnici so praznovali petdesetletnico šolske stavbe in pozdravili Karavano prijateljstva z gosti iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki jo je gostila stražiška šola.

Zgornja Besnica – Letos mineva petdeset let, odkar so se v Besnici pri Kranju razveselili nove šolske stavbe. Okrogli jubilej so na Podružnični šoli (PŠ) Besnica zaznamovali minuli četrtek s prireditvijo v telovadnici. Ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Stražišče Pavel Srečnik je ponosen, da besniška šola deluje pod njihovim okriljem. Kot je poudaril, so na PŠ Besnica, ki jo v tem šolskem letu obiskuje 105 učencev od prvega do petega razreda, zelo delavni in prizadevni, poleg tega pa dobro sodelujejo s krajevno skupnostjo. »Ta šola ni samo kraj, kjer se izobražujejo učenci, pač pa tudi krajani tu organizirate mnogo aktivnosti,« je pristavil. »V novo desetletje vstopamo veseli, radovedni in polni novih idej,« pa je dejala vodja PŠ Besnica Barbara Mesec Štular.

Novo šolsko stavbo, zgrajeno s pomočjo samoprispevka krajanov, so v Besnici odprli 19. avgusta 1973. Pouk je prej potekal v stari šoli v Čepuljah, 3. septembra pa so učenci – bilo jih je šestdeset – vstopili v šolo v Besnici. Sedemnajst predšolskih otrok je obiskovalo popoldansko malo šolo, v začetku leta 1974 pa je na novi šoli že začel delovati vrtec z desetimi otroki.

Prireditev se je začela z nastopom Folklorne skupine Ajda in končala z gorenjskimi ljudskimi vižami v izvedbi Ostovićevih godcev, vmes pa so se vrstili nastopi učencev. Občinstvu so zapeli in zaplesali, ga popeljali skozi zgodovino šolske stavbe, obujali so spomine z nekdanjimi besniškimi učenci, ki so uspeli na različnih področjih: pevcem Tilnom Lotričem, smučarskim skakalcem Žigom Jelarjem in nekdanjo smučarsko tekačico Vesno Fabjan. Občinstvo so spomnili tudi na besniške znamenitosti, program pa so s petjem popestrili še otroci iz vrtca.

Karavana prijateljstva

Večer je bil sicer v znamenju prijateljstva. Nanj so se navezali tako s programom kot tudi z obiskom prijateljev iz štirih osnovnih šol iz nekdanje Jugoslavije v sklopu Karavane prijateljstva, ki jo je od četrtka do nedelje gostila OŠ Stražišče. Goste iz Banjaluke, Bitole, Osijeka in Zemuna (z vsake šole so povabili po pet učencev in štiri učitelje) so prvi večer pozdravili na prireditvi v Besnici. V Karavani prijateljstva je sicer še šola iz Hercegnovega, a se njeni predstavniki niso mogli udeležiti letošnjega srečanja. Šole iz omenjenih krajev so se – tedaj še v sklopu Karavane bratstva in enotnosti – začele srečevati že leta 1977, a je leta 1990 njihovo sodelovanje zamrlo, nakar so ga leta 2013 znova obudili. Kot je pojasnil stražiški ravnatelj, je namen srečanj, ki jih vsako leto gosti druga šola, da si učitelji izmenjajo izkušnje in spoznajo druge šolske sisteme, še bolj pomembno pa je srečevanje učencev iz tujih držav. Udeleženci so tokrat spoznali šolo v Besnici in pouk na OŠ Stražišče, sicer pa so obiskali tudi Kranj, Bled, Vintgar in Planico.