Hotel Lonca dobiva vedno lepšo podobo. / Foto: Vilma Stanovnik

Hotel Lonca je že zasijal

Lani se je začela temeljita prenova nekdanjega hotela Transturist v Škofji Loki, ki z novim imenom Lonca že dobiva pohvale za urejeno zunanjost in okolico. Odprli naj bi ga ob koncu letošnjega poletja.

Škofja Loka – Škofjeloški hotel Transturist je bil odprt decembra 1971, leta 2005 pa so ga zaprli. Zapuščena stavba je menjala lastnike, leta 2018 pa ga je od Zavarovalnice Triglav skupaj s poslovnim partnerjem kupilo podjetje Lonca iz Kranja. Direktor Milan Markovič je takrat napovedal, da naj bi se obnova kmalu začela, a je covid-19 načrte za nekaj časa ustavil. Zapuščeno stavbo so lani vendarle začeli obnavljati, prav tako urejajo okolico in do konca poletja naj bi bil prenovljeni hotel odprt.

»Hotel bo imel 52 sob, od tega štiri suite, osem sob bo štiriposteljnih, druge sobe pa bodo dvoposteljne. Poleg tega bo v medetaži še manjša kuhinja za pripravo zajtrkov in manjših obrokov, prav tako bosta tam še manjša sejna soba in bar, ki bo odprt tudi za zunanje obiskovalce. V pritličju bo recepcija, v kletnih prostorih pa bodo savne, fitnes in večnamenska soba. V levem in desnem kraku hotela bodo poslovni prostori. V njih bodo ambulante za mentalno zdravljenje, saj zdravstveni dom potrebuje nove ambulante. Prav tako bodo v kletnih prostorih ambulante za medicino dela in športa. Prostore že imata računovodski servis in računalniško podjetje,« je povedal Milan Markovič in dodal, da bazena v hotelu ne bo.

Prenova hotela je vredna okoli pet milijonov evrov, čeprav je ob hitro spreminjajočih se cenah tako materiala kot dela vse stroške težko natanko predvideti.

»Trudimo se, da bomo roke, ki smo si jih zadali za prenovo, tudi ujeli. Vreme nam ni ravno naklonjeno, smo pa veseli, da je hotel že zasijal kot nekakšen biserček sredi Škofje Loke. Zato smo bili pri prenovi pozorni in smo želeli objekt zliti z okolico. Mislim, da nam je to zelo dobro uspelo, saj novi videz vsi pohvalijo. Prav tako smo odkupili park in ga urejamo. Bolna drevesa smo po navodilih stroke odstranili, sedaj bomo poskrbeli za travno setev, na jesen pa bomo zasadili še nekaj drevja. Mislim, da bo park dal tako hotelu kot mestu dodatno vrednost,« je tudi povedal Milan Markovič in dodal, da jim prenova ne bi uspela brez pomoči in posluha občine.

»Tako župan kot vsi drugi odgovorni so zelo kooperativni in pripravljeni pomagati, kjer le lahko. Vsi delamo za to, da bo hotel res čim prej zaživel,« je še dodal Milan Markovič.