Slovenske železnice posodabljajo vozni park, kar zagotovo prispeva k večji privlačnosti javnih prevozov. Tako so lani zaključili nakup 52 sodobnih vlakov, do konca prihodnjega leta pa jih nameravajo kupiti še dvajset. / Foto: Gorazd Kavčič

Enotna vozovnica Slovenija

Od prvega junija naprej bo mogoče kupiti novo vozovnico Slovenija, ki bo omogočala neomejeno število voženj z avtobusi in vlaki po vsej državi.

Kaj bo nižja cena mesečnih vozovnic pomenila za povračilo stroškov prevoza na delo, za zdaj še ni znano oziroma bo bržkone odvisno od odločitve vsakega posameznega delodajalca.

Na relaciji Kranj–Ljubljana–Kranj zdaj potnika mesečna neimenska vozovnica stane 115,20 evra,
letna 921,60 evra. Od prvega junija naprej bo
mesečna imenska vozovnica stala 70 evrov, letna 560 evrov (neimenska mesečna 90 evrov, letna 720 evrov).

Kranj – S prvim junijem bo mogoče kupiti novo enotno vozovnico z imenom Slovenija za javni potniški promet, torej avtobuse in vlake, ki bo stala 70 evrov. Šlo bo za imensko mesečno vozovnico, ki bo omogočala neomejeno število voženj osebi, ki jo bo kupila, na celotnem območju Slovenije. Možno bo kupiti tudi letno imensko vozovnico, ki bo stala 560 evrov.

Prav tako bo na voljo neimenska, torej prenosljiva vozovnica, mesečna bo stala 90 evrov, letna 720 evrov. Omogočala bo vožnje na celotnem območju Slovenije, uporabljalo jo bo lahko več oseb.

Za novosti so se odločili na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, kjer bodo z junijem tudi prenovili enotne IJPP-vozovnice.

Po novem bo vsaki vrsti vozovnice določena zgornja oziroma maksimalna cena. Ko bo cena vozovnice glede na relacijo dosegla maksimalno vrednost vozovnice, bo potnik pridobil vozovnico, ki omogoča potovanje na celotnem območju Slovenije, torej prej omenjeno vozovnico Slovenija.

Dnevna, tridnevna, tedenska vozovnica

Poleg mesečne in letne vozovnice država z junijem uvaja tudi dnevne, tridnevne in tedenske vozovnice za neomejeno število voženj po vsej državi. Stale bodo 15, 20 oziroma 35 evrov.

Novost bo tudi 50-odstotni popust pri vozovnicah za otroke od šestega do petnajstega leta starosti. Otroci do šestega leta starosti pa bodo potovali brezplačno.

Ob tem velja omeniti, da nobena od novih vozovnic ne bo vključevala voženj z mestnim potniškim prometom.