"Regijskega smetišča v Tenetišah ne bo"

Odgovor na pismo bralcev, objavljenem v Gorenjskem glasu, dne 16. oktobra 2007, pod tem naslovom

Predsednik upravnega odbora Društva za ohranitev Udinboršta, gospod Miran Hude je v svojem pismu opisal odlagališče odpadkov Tenetiše kot najbolj neurejeno smetišče v Sloveniji, s čimer se, kot upravljavci odlagališča ne strinjamo. S tem lažnim in neutemeljenim opisom zavaja bralce in prikazuje nerealno sliko, zato menimo, da je nujno podati argumentiran opis urejenosti odlagališča in glavnih aktivnosti, ki se na odlagališču izvajajo. Upravljanje odlagališča je podrejeno spoštovanju in upoštevanju zakonodaje s področja ravnanja z odpadki, od Ministrstva za okolje in prostor je pridobljeno tudi okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje odlagališča.

V zadnjih letih smo sled novi okoljski zakonodaji izdelali program prilagoditve odlagališča Tenetiše, z glavnim ciljem zmanjšati vplive odloženih odpadkov na okolje na najnižjo stopnjo. Zapolnjeno odlagalno polje smo zaprli z neprepustno folijo, izvedli smo nasutje vrha in bokov ter ozelenitev. S folijo smo izvedli tesnjenje dna aktivnega odlagalnega polja. Tako na zaprtem kot aktivnem odlagalnem polju je vzpostavljen sistem zajema izcedne vode in sistem odplinjanja. Izcedne vode se ločeno zajemajo v zbiralniku izcedne vode, skozi usedalnik oz. mehansko čistilno napravo se odvajajo do javne kanalizacije in nato do Centralne čistilne naprave Kranj, kjer se prečistijo.

Tako imenovani deponijski plin, ki nastane kot posledica razkroja odpadkov, kontrolirano zajemamo že od leta 2002. V odlagališče so vgrajene sonde za zajem deponijskega plina in razvodne cevi, na platoju pred odlagališčem pa plinsko črpalna postaja in bakla za kontroliran sežig plina. V letu 2004 smo sistem nadgradili s pretvorbo deponijskega plina v električno energijo in pridobili status kvalificiranega proizvajalca električne energije.

Že nekaj let kontrolirano spremljamo vplive na okolje, izvajamo obratovalni monitoring, ki zajema meritve emisij snovi v vode in v ozračje (tudi imisij), emisij plinov, meritev onesnaženosti v podtalne vode in meritve izcednih vod. Meritve izvajamo v skladu z zakonodajo, vsak dan pa se preko stacionarne vremenske postaje merijo parametri hitrost in smer vetra, temperatura zraka, količina in intenzivnost padavin ter zračni tlak. V letu 2005 smo izvedli dodatno vrtino za opazovanje parametrov dolnovodnih podzemnih vod, izvajamo tudi monitoringe onesnaženja bližnjega Želinskega potoka (ki že dve leti spada v I. kakovostni razred), izvedli smo elektronsko merilno mesto pretoka izcedne vode. Zaradi večkratnih obvestil okoliških krajanov glede preseganja pragu smradu, smo letos začeli tudi z uporabo tretmana z BIO ALGEEN-om v izcedno vodo in z vlaženjem aktivnega dela deponije. Ti bi naj pospešili predelavo in mineralizacijo organskih snovi iz gospodinjskega odpada, kar bi naj tudi zmanjševalo nastajanje neprijetnih vonjav.

Vedno večjo pozornost namenjamo zmanjševanju volumna odloženih odpadkov. Pri tem uporabljamo drobilec odpadkov, s katerim meljemo predvsem kosovne odpadke, lesni odpad, zeleni in gospodinjski odpad, hlodovino ter koreninski les. Z mletjem dosežemo tudi do osemdesetodstotno zmanjšanje volumna odpadkov. Sedaj že večletna praksa je kompaktiranje oziroma stiskanje odloženih odpadkov, s ciljem zmanjšati prostornino odpadkov in varčevanjem z odlagališčnim prostorom. Septembra letos smo začeli s poskusnim kompostiranjem bioloških odpadkov, z namenom zmanjševanja količin odloženih biorazgradljivih odpadkov.

Odlagališče je pod stalnim nadzorom pristojnih inšpekcijskih služb, ki izvajajo redne preglede in opozarjajo na manjše pomanjkljivosti, ki jih sproti odpravljamo, zato trditev, da je odlagališče Tenetiše najbolj neurejeno smetišče ne drži.

Vzpostavitev učinkovitega sistema ravnanja z odpadki ni odvisna samo od občine, od izvajalcev javne službe ravnanja z odpadkov, pač pa v največji meri od vseh občanov, ki povzročamo odpadke. Problem odpadka se ne začne, ko pride na odlagališče, ampak že na izvoru nastanka. Ločeno zbiranje odpadkov na izvoru žal še ni zaživelo, v običajnih zabojnikih je vse preveč odpadkov, ki vanj ne sodijo, zato se pridružujemo apelu gospoda Hudeta, ki poziva bralce, da v zadnjem tednu tega meseca še posebej pazljivo sortirajo odpadke. Tako ravnanje ni pomembno le v tem trenutku, ampak je zapovedano vsakdanje ravnanje.

Ivan Hočevar, direktor
Komunala Kranj, javno podjetje, d. o. o.
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/10

četrtek

-2/14

petek

2/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?