Župana Bogataja prazna malha – tokrat prikaz resničnih dejstev

Župan je po večinskem volilnem sistemu izvoljeni predstavnik lokalne oblasti, občine. Župan predstavlja in zastopa občino, vse njene meščane in meščanke. Župan je izvoljeni predstavnik meščanov in meščank, vseh brez izjeme, tudi tistih, ki svojega glasu na volitvah niso oddali zanj, tudi tistih, ki se z njegovimi potezami ne strinjajo, in ne nazadnje tudi meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj.

Meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj v svojem pismu objavljenem v Kranjskem Glasu dne 25.11.2011 javno izraža nestrinjanje z odločitvami oziroma potezami župana, srčika njegovega nezadovoljstva pa je Regijski večnamenski športno - vadbeni center Kranj, po domače športna tribuna na Mestnem stadionu oziroma športna tribuna, ki bi po mnenju meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj morala biti, pa je še ni.
 
Tribuna, ki je še ni, ne po krivdi ali napaki Mohorja Bogataja, ampak zato, ker so tako v preteklosti sklenili svetniki ob sprejemanju proračuna tekočega preteklega in po vsej verjetnosti tudi prihodnjega proračuna. Obstoječa tribuna je sramota in nevredna Kranja, vendar pa meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj pozablja, da so športniki, ki uporabljajo Mestni stadion ne tako daleč nazaj, konkretno v prejšnjem mandatu že dobili novo tribuno, Hribček po imenu.
 
Kot župan se povsem strinjam z navedbami meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj, da je v proračunu bilo in je, sam pa še dodajam, da tudi bo dovolj denarja za nujne naložbe. Da, tako je, za vse nujne naložbe po presoji in odločitvi mestnega sveta, za vse nujne naložbe, predvsem tiste, ki služijo osnovnim potrebam meščanov in meščank in so v kar najširšo javno korist. To so predvsem komunalna in cestna infrastruktura, za kar se tudi v bodočem proračunu namenja levji delež sredstev. Gradnja nove tribune, ki bi zadovoljevala interese ozkega kroga meščanov in meščank, predvsem pa članov in simpatizerjev nogometnega kluba katerega vodilni funkcionar je bil meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj, na žalost zaradi finančne krize in pomanjkanja sredstev, pač v tej težki finančni krizi ni nujna naložba. Na žalost, tudi mojo, ne samo žalost meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj.
 
Razumem prizadevanja meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj, tudi predanega športnega funkcionarja, da skuša pospešiti gradnjo Regijskega večnamenskega športno - vadbenega centra Kranj. Ne razumem pa in predvsem ostro zavračam, da to poskuša z napadi na župana in njegovo diskreditacijo. Prepričan sem, da je to nevredno njega kot osebnosti, ki poklicno javno deluje in je zasebno aktiven na športnem področju. Očitki o nepravilnostih, ki jih navaja, so zastavljeni tako, da služijo končni računici meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj, da bi bilo možno sredstva, ki so bila iz proračuna porabljena za druge namene, preprosto preusmeriti na investicije v Regijski večnamensko športno - vadbeni center Kranj, ki vključuje tudi prenovo tribune, za katero si meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj močno prizadeva.
 
Meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj je posegel v pretekla leta in je meni kot županu pripisal vrsto domnevnih napačnih in finančno škodljivih odločitev. Z očitki se ne morem strinjati ter jih odločno zavračam in ponovno poudarjam, kot sem to že nekajkrat javno poudaril, da sem kot župan v vseh zadevah, ki mi jih očita meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj kot sporne, ravnal v najboljši veri v dobro Mestne občine Kranj.
 
Več let trajajoč spor s Stanovanjsko zadrugo je Mestna občina Kranj zaključila s sodno poravnavo. Pravilnost odločitve je potrdil Nadzorni odbor Mestne občine Kranj in pa tudi mestni svetniki, ki so spor s Stanovanjsko zadrugo obravnavali na kar dveh sejah mestnega sveta. Poudarjam, da so vsi omenjeni organi potrdili pravilnost odločitve župana. V poravnavi je bil po mojem mnenju dosežen znesek, ki je bistveno nižji, kot bi bil v primeru izgube pravde.
 
Naslednji očitek je v zvezi z novo Mestno knjižnico Kranj, imenovano tudi dnevna soba Kranja. Knjižnico, ki so jo meščani in meščanke, pa tudi drugi z navdušenjem pozdravili, saj je na enem mestu združila prej po celem mestu razdrobljene knjižnične oddelke. Navdušenje je merljivo tudi v številu novih uporabnikov, skupno število uporabnikov pa po mojem prepričanju močno presega število športnih navdušencev, ki bi potrebovali novo tribuno. Pri novi knjižnici vse prevečkrat govorimo o poplačilu in preplačilu, ne pa tudi o plačilu dodatne tehnične opremljenosti in dodatni, večji kvadraturi prostorov za potrebe knjižnice, torej o spremembah v času od sklenitve pogodbe o nakupu do zaključka obnove nekdanjih prostorov Globusa, kar se je dogajalo v prejšnjem mandatu, ko nisem bil župan, vse pa je bilo storjeno za potrebe in v zadovoljstvo uporabnikov knjižnice. Pogodbeni stranki sta različni stališči zagovarjali od leta 2008, ko je bila sprejeta nova idejna zasnova projekta, s katero je bila popolnoma spremenjena razporeditev, standard in velikost prostorov, in jih do zaključka projekta nista v ničemer zbližali. Zato sta v večmesečnih dogovarjanjih, pregledu vse relevantne dokumentacije in posvetovanju s strokovnjaki pogodbeni stranki sprejeli odločitev, da vprašanja pomagajo rešiti zunanji strokovnjaki, končno odločitev pa je sprejel mestni svet in ne sam kot župan.
 
Naslednji očitek pa mi ne prinaša sreče, kot to pregovorno velja za dimnikarje. Nanaša se na spor z Dimnikarstvom Dovrtel d.o.o., o čemer je bilo tudi že mnogo povedanega in še več napisanega. Višina tožbenega zahtevka nikakor ne pomeni, da bo nasprotna stranka to vsoto tudi morala plačati. Če bi bilo tako enostavno, sodišč ne bi potrebovali, stranke bi plačevale kar odškodnine v višini tožbenih zahtevkov. Tako enostavno pa res ni. Sodišča so ustanovljena z namenom presojanja tožbenih zahtevkov in sprejemanja pravno pravilnih ter zakonitih odločitev. Tudi v tem primeru. Spor, ki poteka med Mestno občino Kranj in Dimnikarstvom Dovrtel, d.o.o., še ni zaključen, sprejeta ni bila še nikakršna sodna odločitev, najpomembnejše pa je, da Mestna občina Kranj še ni plačala ničesar in tudi ne bo dokler sodni postopek ne bo pravnomočno zaključen.
 
Prodaja lokalov na Koroški cesti. Novinarski hit iz mojega preteklega mandata. Bilo je napisanega veliko, vse, preveč, ali pa za koga še vedno premalo in bi bilo o tem potrebno še pisati. Tako vsaj meni meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj. Res je, da so bili lokali v prejšnjem mandatu prodani po nominalno višji ceni, kot pa je bila cena na dražbi v mojem mandatu. Toda prodani so bili istim kupcem, kateri so uspeli na dražbi v mojem mandatu, graja zame, pohvala za mojega naslednika. Pri vsem tem pa meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj pozablja na revalorizacijo. Meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj nikoli ne razglablja o tem, koliko bi bila kupnina za lokale vredna v mojem preteklem mandatu in kaj vse bi v javno korist s to kupnino lahko postorili v tistem času in koliko je bil izkupiček od prodaje lokalov dejansko vreden ob prodaji v preteklem mandatu. Nikoli, čudno. Ali pa, koliko bi iz tega denarja nastalo v letih od prve dražbe, pa do realizacije prodaje, če bi bil ta denar enostavno na računu in bi se obrestoval. Nikoli, le zakaj ne?
 
In ne nazadnje lastninjenje. Dolgo nismo že govorili o tem. Športnih objektov kot župan nisem lastninil nezakonito z odlokom, ampak je bil sprejet sklep o določitvi javnih športnih objektov občinskega pomena v Mestni občini Kranj, ki ga je potrdil tudi mestni svet. Zakonito. Na podlagi določil Zakona o športu. S tem sklepom so bili javni športni objekti občinskega pomena preneseni v last Mestne občine Kranj. Zakonito. Pravnomočno potrjeno s strani sodišča v kar nekaj pravdah. Zakonito, ali pa so tudi odločitve sodišč vprašljive? Po mojem mnenju ne. Kaj pa po mnenju meščana Mirana Šubica iz Zgornjih Bitenj? Ne vem. Vem pa, da je Mestna občina Kranj v boju za svojo, javno lastnino uporabila vsa pravna sredstva. Prav tako pa tudi meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj, vendar pa takrat ne v vlogi meščana, ampak v vlogi funkcionarja nogometnega kluba, ki je izkoristil vse pravne možnosti. Vse možnosti v boju za lastnino Mestnega stadiona, stadiona na katerem sedaj zahteva gradnjo nove tribune. V tem boju je Mestna občina Kranj nogometnemu klubu plačala odškodnino za umik tožbe in s tem ostala lastnica Mestnega stadiona. V nasprotnem primeru bi bil lastnik nogometni klub katerega vodilni funkcionar je bil dolga leta meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj. Kar predstavljam si, kakšna tribuna bi danes stala v tem primeru. Nova, najmodernejša, … Ali pa mogoče ne?
 
Kot župan se trudim vedno delovati v javno dobro, v dobro meščanov in meščank in se zavedam odgovornosti glede porabe proračuna. Odločitve glede proračuna sprejema mestni svet, ne župan. Župan le skrbi za izvrševanje proračuna. Iz tega sledi, da je očitek o županovi samovolji zavajajoč in zlonameren. Ne smemo spregledati tudi povsem neodvisnega Nadzornega odbora občine, ki je vse omenjene zadeve tudi večkrat preučil in o tem podal svoje mnenje.
 
Pri pripravi proračuna na Mestni občini Kranj, sledimo čim boljši razporeditvi sredstev na vsa področja, le tako namreč lahko dosežemo enakomeren razvoj, tako športa kot tudi kulture in drugih za občane pomembnih področij. Vem, da vsem to ni po godu, vendar še enkrat poudarjam, da moram kot župan delovati v korist vseh meščanov in meščank.
 
Žal je v svetovni gospodarski finančni krizi tudi država vse več finančnih obremenitev prenesla na lokalno skupnost, kar pomeni večjo obremenitev občinskega proračuna za obvezne naloge. Strinjam se, da je obnova tribune na Mestnem stadionu nujna, vendar se izvedba investicije zamika v leti 2013 in 2014 tudi zato, ker država ni razpisala obljubljenih sredstev sofinanciranja. Za obdobje 2012 - 2015 ima prednost projekt GORKI (gradnja kanalizacijskega sistema in prenova čistilne naprave), ker je možnost, da pridobimo evropska sredstva in zagotovimo to, tokrat res nujno omrežje za nadaljnjih nekaj desetletij. Katerikoli od teh velikih projektov bi občina sama iz proračuna težko izpeljala oziroma bi izvedba investicij trajala bistveno dlje, kot če pridobimo nepovratna sredstva.
 
Kot sem že pojasnil, se je pri pripravi proračuna za leto 2012 pokazalo, da glede na želje in potrebe po investicijah primanjkuje v proračunu okoli 20 milijonov evrov. Zato smo morali nekatere investicije preložiti na naslednje obdobje, v leti 2013 in 2014. Med njimi je tudi gradnja Regijskega večnamenskega športno - vadbenega centra Kranj (in v tem okviru tudi tribune), deloma tudi zato, ker ni možno računati na obljubljene druge vire financiranja gradnje tega objekta. Dodajam, da so sicer v občinskem proračunu zagotovljena kar velika sredstva za financiranje široke palete različnih športov, in ta standard želi občina ohraniti, ne more pa višine sredstev v tem trenutku povečevati. Spomnim naj še, da so bila v proračunu za leto 2011 za projekt gradnje Regijskega večnamenskega športno - vadbenega centra Kranj planirana sredstva v višini enega milijona evrov, ki ne bodo porabljena, kar bo prispevalo, da bo razlika med prihodki in odhodki proračuna manjša.
 
Kljub temu v občinski upravi nadaljujemo vse začete aktivnosti v zvezi z gradnjo oziroma obnovo tribune in gradnje Regijskega večnamenskega športno - vadbenega centra Kranj. Pri tem velja poudariti, da na Mestni občini Kranj, spremljamo tudi vse objave za pridobitev nepovratnih namenskih sredstev Evropske unije, na katerih bi lahko kandidirali s to investicijo. In prav tu lahko dosežemo prihranek, ki ga meščan Miran Šubic iz Zgornjih Bitenj omenja v svojem pismu. Ponovno poudarjam, da investicija v prenovo športne tribune ni črtana iz seznama investicij, je pa zaradi obsežnosti projekta prestavljena na kasnejši čas.
 
Mohor Bogataj,
župan Mestne občine Kranj
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 74 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/14

sreda

1/18

četrtek

3/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

PREDAVANJA / Škofja Loka, 20. marec 2024

Fenomen narodne noše

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Gorenjska, 21. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

PREDAVANJA / Jesenice, 21. marec 2024

O ukrajinskih princesah na evropskih prestolih

RAZSTAVE / Tržič, 21. marec 2024

Pazi, kam stopiš

 

 
 

 

 
 
 

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...

Hišnik ne pozna hišniškega dela? / 08:05, 20. marec

Tipično. Gospa izpade kot "tečna baba", ki se vtika v vse in vsakega, večno negoduje in ji nikoli nič ni prav. Sosedje se "pomenljivo" spogl...

Smučišče neupravičeno zaprto / 18:40, 19. marec

Tožiti inšpektorico za vso nastalo škodo ! Sicer pa ja, časi vlade halfšiptarja ko nisi smel na cesti jesti rogljička, lahko pa si bil pri s...

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.