Roman Savič z enim od sokolov

Sokolarstvo – starodaven način lova

Sokolarstvo je tisočletja stara veščina lova, s katero pa se danes ukvarja le peščica ljudi. Med njimi je tudi veterinar Roman Savič iz Poženika pri Cerkljah, ki se ukvarja tudi z vzrejo teh plemenitih ptic.

Umetnost sokolarstva izhaja iz prostranih step osrednje Azije, kjer so lovci že pred štirimi tisočletji uporabljali ptice ujede za lov manjšega plena. Čeprav je danes sokolarjem v pomoč tudi sodobna tehnologija, pa se bistvo umetnosti, ki povezuje iznajdljivost človeka z izjemnimi lovskimi sposobnostmi ptice ujede, vse odtlej ni spremenilo.

»Človek goji veliko vrst divjih živali, a vsem je ustvaril umeten habitat, ki ni v skladu z njihovimi potrebami. Sokolarstvo izvira iz drugačne filozofije. Resda je ptica tvoja, a ji kot lastnik omogočiš, da živi skoraj tako kot v naravi. Prosto leti in lovi, v tem smislu je to najboljši približek tistemu, kar bi moral človek živali nuditi za dobro življenje,« o sokolarstvu pripoveduje Roman Savič, medtem ko se v sončnem januarskem jutru skupaj s tremi sokoli selci in ptičarjem Erosom odpraviva na poljske ravnice nedaleč od Poženika pri Cerkljah.

Tokrat bodo sokoli le »trenirali«. Roman Savič v ta namen z vrvico na dron namesti vabo in napravo prek daljinskega upravljavca dvigne v zrak. Ko prva samica vzleti z njegove orokavičene roke, ne potrebuje dolgo, da locira plen in ga visoko nad tlemi tudi ujame. GPS-naprava razkrije, da se je ptica vzpenjala s skoraj sedemdesetimi kilometri na uro. A to ni nič v primerjavi s hitrostjo, ki jo lahko doseže ta ujeda. Sokol selec namreč lovi v letu tako, da se vzpne visoko v nebo, nato pa plen – jerebice in drugo pernato divjad – ujame v strmoglavem naletu, v katerem razvije hitrost tudi več kot tristo kilometrov na uro, s čimer je z naskokom najhitrejša žival na planetu.

Tehnike lova s sokoli so različne. Savič prakticira lov v tandemu s psom. Sokol se vzpne pod nebo, lovski pes pa preplaši pernato divjad na tleh, zaradi česar ta vzleti. Ko sokol izbere tarčo, z veliko hitrostjo strmoglavi proti njej in jo ujame v letu. Kot pravi Savič, je v povprečju uspešen v enem izmed štirih poizkusov.

Savičevi sokoli letijo najmanj vsak drug dan. V nasprotju s splošnim prepričanjem namreč ptice letijo le, ko je to potrebno – in ne kar tja v en dan. »V naravi je energija dragocena in nima smisla, da bi jo živali po nepotrebnem trošile. Sokol navadno leti le, ko išče hrano ali ko brani teritorij,« razlaga sogovornik, ki se ukvarja tudi z vzrejo sokolov.

Prav sokolarji so v sedemdesetih letih pomagali k preživetju te vrste ptic v Evropi in Severni Ameriki. Zaradi množične uporabe insekticida DDT je prihajalo do neplodnosti, zaradi česar je prišlo do upada populacije. »Sokolarji so imeli ptice in so jih znali razmnoževati, zato so jih lahko začeli vračati v naravo,« pojasnjuje sogovornik.

Prav zaradi tega in dejstva, da ima pri nas sokolarstvo osemstoletno zgodovino, je presenetljivo, da se je sokolarstvo šele pred nekaj leti zakonsko uredilo in je ta dejavnost postala zakonsko dovoljena. Bojazni, ki so jih takrat izražali nasprotniki legalizacije, da bodo zaradi tega sokolarji jemali ptice iz narave, so neutemeljene. Sokolarji namreč lovijo le z vzrejenimi sokoli, poleg tega pa so, tako kot Roman Savič, veliki ljubitelji narave s spoštljivim odnosom do živali.

Čeprav je sokolarstvo način lova in si v nekaterih delih sveta ljudje še danes na ta način iščejo hrano, pa se po dopoldnevu, preživetim z Romanom Savičem in njegovimi tremi sokoli, zdi, da gre pri tej starodavni veščini, ki je z razlogom tudi pod Unescovo zaščito, predvsem za pristen stik z naravo in občudovanje teh veličastnih plenilcev v njihovem naravnem okolju.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-5/2

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:19, 19. januar

Primoz, ne nakladaj.Če imaš kaj znanja iz ekonomije( v kar močno dvomim), si preberi tole:(članek ni ne iz Demokracije in ne iz Nove24TV, i...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 19:07, 19. januar

Piše se leto 2019 in tudi v dolino Šentflorjansko je prišla digitalizacija. Tu so še kitajske tiskarne, ki natiskajo recimo vse otroške knji...