Kazni za oživljanje nacifašizma

Odgovor na pismo Jožeta Jančarja, ki je bilo v Gorenjskem glasu objavljeno 26. aprila z naslovom »Oživljanje totalitarizmov«.

Na pogovoru Zveze združenj borcev za vrednote NOB se ni govorilo o komunizmu in njegovem oživljanju, kar bi bralec lahko sklepal pri branju pisma. Pomemben del pogovora je bil posvečen tudi skrbi za partizanske spomenike, ki so izpostavljeni zobu časa in na žalost vse pogosteje tudi oskrunjanju in namernemu poškodovanju. Nemalokrat zlikovci ves srd usmerijo na rdečo zvezdo, ki krasi te pomnike svetle in uporne zgodovine slovenskega naroda. Rdeča zvezda je simbol partizanstva, svobode, enakosti, enotnosti, upora proti največjemu zlu v zgodovini človeštva – nacifašizmu in zmagi nad njim. Nikakor to ni simbol komunizma, kot se je zapisalo piscu pisma, to sta bila in sta še vedno srp in kladivo! Vsaka vojna je kruta in terja žrtve, še posebej tragične so bratomorne vojne, ki jih je na območju okupirane t. i. Ljubljanske province (Provinza di Lubiana) zanetil takratni katedralni kler RKC z Rožmanom na čelu in del konservativnih politikov. Zato je bilo v tem delu Slovenije tudi največ žrtev, kar 9,3 odstotka celotne populacije, sledi Gorenjska s 7,3 odstotka žrtev. V drugih predelih takratne Dravske banovine, kjer domobranstva ni bilo, je bilo žrtev skoraj polovico manj. V zadnjem letu so domobranci na Gorenjskem, Dolenjskem in Notranjskem pobili več partizanov in neoboroženih aktivistov ter terencev kot okupator. Vse pod krinko krvavega ideološkega boja proti komunizmu, čeprav je bilo v vrstah partizanske vojske skoraj 90 odstotkov katoličanov.

Domobranci so izdajalci, z ukazom jih je 24. septembra 1943 ustanovil nemški SS general Erwin Rosener kot pomožne policijske enote SS, neposredno podrejene njemu. Na Gorenjskem je bil njihov komandant SS oberscharfuhrer Erich Dichtl. Nemci so jih oblekli, oborožili, plačevali, odlikovali in denarno nagrajevali za vsakega ubitega Slovenca ali zavezniškega vojaka. Kot je zapisal duhovnik in pisatelj Franc Saleški Finžgar: »Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper lastne brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdo krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper lastne brate. To je bolečina vseh bolečin.« Nemci so med domobrance vpeljali svoj pruski dril in so strogo kaznovali vse, ki so prišli navzkriž z njihovim redom. Tako se je v posameznih primerih zgodilo, da se je kateri od njih znašel v zaporu ali celo v koncentracijskem taborišču. Največ teh prestopkov je bilo s področja klasičnega kriminala, najpogosteje so to bili veliki premoženjski delikti, proti koncu vojne, ko je bilo jasno, da bodo njihovi dotedanji gospodarji izgubili vojno, pa zaradi poskusov navezovanja stikov z zavezniki. Zakaj je bil piščev oče interniran že kmalu po ustanovitvi domobranstva, torej proti koncu leta 1943, pa lahko zgolj domnevamo. Jančar piše tudi o stigmi, ki jo je čutil kot otrok domobranca. Mnogo pripadnikov teh kvizlinških enot, ki si niso umazali rok s krvjo bratov in sester, je bilo po vojni deležno popolnoma enakega tretmaja kot partizani in aktivisti OF. Dokaz za to je Anton Drobnič, ki je doštudiral na Pravni fakulteti, in Tine Velikonja, ki je postal zdravnik. Ali bi bilo to mogoče v tako satansko komunistični družbi, kot nam jo želi prikazati Jančar? Ne!

G. Jančar, z vami tudi ne delim mnenja o Titu, sinu slovenske matere, na kar sem ponosen. Podtikate mu stvari, za katere nimate nobenega dokaza, in kar je še posebej strahopetno, to počnete, ko je že več desetletij mrtev. Tito je bil državnik svetovnega slovesa, ki je s svojo neuvrščeno politiko držal svet v varnih tečajih med obema vojaškima blokoma. Spoštovali so ga vsi in mu to spoštovanje izrazili na največjem državniškem pogrebu doslej.

Ustaška slovesnost v avstrijskem Pliberku je doslej potekala s tihim soglasjem avstrijskih oblasti. Letos so se naši severni sosedi, Hitlerjevi rojaki, odločili, da bodo strogo in na licu mesta kaznovali vse z ustaško ikonografijo okitene udeležence in jim za več let prepovedali vstop v državo. Tak odnos imajo do nacističnih in fašističnih simbolov vse zahodne demokratične države, zadnji čas, da jim sledimo tudi v Sloveniji.

Božo Jožef Janež

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...