Odvetnik Aleš Lunder in Ismedina Pervez ter Utku Gök so pojasnjevali, zakaj bi Dars še vedno lahko izbral turški Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora.

Karavanški predor bi še lahko gradili Turki

Pravnih zadržkov, da bi drugo cev karavanškega predora gradil Cengiz, ni, pravijo v turškem gradbenem podjetju, kjer zagotavljajo, da bi kljub zamudam projekt dokončali v predvidenem terminskem roku in brez dodatnih aneksov k pogodbi.

Ljubljana – Predstavnika podjetja Cengiz Insaat Sanayi ve Tickaret in odvetnik Aleš Lunder so na sredini novinarski konferenci pojasnjevali svoje stališče, da pravnih zadržkov, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, ni. Kot je namreč znano, je Državna revizijska komisija (DKOM) razveljavila odločitev Darsa, da za izvajalca ta trenutek največjega slovenskega infrastrukturnega projekta izbere turški Cengiz.

Kot je v sredo pojasnil direktor podjetja Utku Gök, je Inštitut za primerjalno pravo podal mnenje, da načelo enakopravnosti obravnave v postopku ni bilo kršeno. Državna revizijska komisija je namreč podjetje izločila, ker naj bi to že po poteku roka dopolnjevalo in spreminjalo podatke. A kot so zapisali na inštitutu, je Cengiz spreminjal in dopolnjeval le podatke na naročnikov poziv, ta možnost pa je bila izrecno predvidena v razpisni dokumentaciji in skladna z zakonodajo. »Cengiz naknadno ni spreminjal podatkov, ki so bili na razpisu relevantni za izbiro najugodnejše ponudbe, torej ponudbene cene in referenc; prav tako ni spreminjal tehničnih specifikacij, ki opredeljujejo predmet naročila,« so med drugim zapisali v obrazložitvi in dodali, da DKOM preveč formalistično enači vsako od sestavin ponudbe in skuša uveljaviti enako sankcijo za vsako formalno pomanjkljivost.

»V medijih se v zadnjih dnevih govori, da bi bilo dobro, da bi ta posel dobilo slovensko podjetje. A moram poudariti, da nobena slovenska firma nima referenc in kapacitet za izvajanje takšnega posla,« je povedala Ismedina Perviz, izvršna direktorica Cengiz Europe in poudarila, da Cengiz spoštuje vse evropske in mednarodne standarde, z gradnjo predorov pa ima številne mednarodne izkušnje, saj je zgradila že štiristo kilometrov predorov. Ob tem je dodala, da so bili deležni številnih napadov na dobro ime podjetja, odločba DKOM pa je bila prej dostopna medijem kot njim, ki so bili v postopku udeleženi.

Kot je povedal Lunder, ni ovir, da Dars ob ponovnem odločanju za izvajalca del ne bi ponovno izbral Cengiz, ki je podal najcenejšo ponudbo. Gök je ob tem podal tudi pisno zavezo, da bo dela izvedel po ponujeni ceni brez kakršnih koli naknadnih aneksov k pogodbi. »Kompenzirali bomo tudi vse zamude in delo dokončali v prvotno predvidenem terminskem planu, torej do konca februarja 2019, čeprav zamude niso nastale po naši krivdi,« je bil jasen Gök.

Turško podjetje bi drugo cev zgradilo za 89,3 milijona evrov, torej za približno toliko kot jo že gradijo Avstrijci na drugi strani Karavank. Naslednjo najugodnejšo ponudbo pa je podala Gorenjska gradbena družba, ki bi skupaj s češkim Metrostavom cev zgradila za 104,4 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°


vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/19

torek

-2/20

sreda

-2/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 7. april 2020

Gornjesavski muzej Jesenice vabi

OBVESTILA / Kranj, 7. april 2020

V Moravske Toplice četrtega oktobra

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

V pripravi že novi ukrepi / 15:10, 7. april

Prejemniki socialne pomoči bodo prejeli solidarnostni dodatek??
Resno?

Imamo več kot tisoč obolelih / 15:03, 7. april

To kar se dogaja v domovih za ostarele je sramota in vse bolj kaže na to, da nekdo želi namerno povzročiti kaos.
Včeraj je od 35 potrjenih, 33 prišlo iz teh ustanov.

Trideset let Radia Ga Ga / 10:10, 7. april

Ena boljših oddaj, vsaka čast ekipi !

p.s. Na obletnici bo tudi Serpentinšek?

Hvala vsem, ki nesebično pomagate / 11:47, 6. april

Ostanite pozitivni še naprej in vse bo OK, vse naše sanje se lahko uresničijo, če imamo dovolj poguma, da jim sledimo! Naj vas vedno in povsod spremlja sreča, lp.

Kako graditi malo hidroelektrarno / 15:27, 5. april

Kakšno je stanje na tem področju sedaj 2020? So bile kakšne spremembe?Bi lahko kakšen raziskovalni novinar vzel gradnjo malih hidro elektrar...

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.