Prvič skozi občinski proračun

Že kmalu po ustanovni seji so se občinski svetniki v Šenčurju sestali na prvi vsebinski. Obravnavali so proračun za leto 2019 in imenovali nove člane delovnih teles.

Šenčur – Občinski svet v Šenčurju je obravnaval osnutek proračuna za leto 2019. Prihodki naj bi znašali 11 milijonov, odhodki 13,2 milijona. Za naložbe bodo namenili kar 64 odstotkov proračunskih virov. Nekaj sredstev ostaja še iz preteklega leta, predvidevajo pa tudi, da bi se zadolžili za 1,2 milijona.

Svetniki so na župana Cirila Kozjeka in občinsko upravo naslovili vrsto vprašanj in pripomb. Med drugim je Simona Kuharja zanimalo, zakaj v upravi predvidevajo novo zaposlitev in za katero področje. Nov gradbeni zakon, ki poverja več nalog občinam, zahteva zaposlitev urbanista, tako da bo v naslednjem letu novo delovno mesto na področju okolja in prostora. Novi svetnik David Štrajhar je omenil, da Šenčur sekajo različne transportne poti (avtocesta, regionalna cesta, bližina letališča), zaradi česar je središče občine razvrednoteno. Moti ga tudi, da sosednja občina Cerklje razvojno prehiteva Šenčur. Valerij Grašič ocenjuje, da občina ne skrbi dobro za mlade in rekreativce, pri čemer omenja kolesarske steze. Želi si tudi, da bi bila občina bolj ambiciozna pri črpanju evropskih sredstev, nekatere občine imajo v predalu vnaprej pripravljene projekte, da se lahko vsak hip prijavijo na različne razpise, Grašič denimo omenja občino Žiri. Razmišlja tudi o morebitni odškodnini z bližnjega letališča, ki za Šenčur pomeni le hrup, nemir, odpadke.

Ambicioznejši pri evropskem financiranju

Župan Ciril Kozjek je v zvezi s črpanjem evropskega denarja odgovoril, da se ta možnost kaže pri čistilni napravi, kjer pa še vedno čakajo na odločitev države o aglomeracijah, ta bi lahko prinesla evropski denar občinama Šenčur in Kranj. »Trudimo se za evropski denar, povsod se prijavljamo na razpise,« zatrjuje župan. Tako za nepovratna sredstva kandidirajo za Blagnečo hišo, pri fundaciji za šport so kandidirali za športni park (in bili zavrnjeni), kandidirajo na Eko skladu. Evropskega denarja se nadejajo za mobilnost, največji projekt, ki bo evropsko financiran, pa je namakalni sistem za kmetijska zemljišča v občini Šenčur. O tem projektu in o Blagneči hiši so na željo novega svetnika na seji dali še dodatna pojasnila. V zvezi z letališčem pa župan pojasni, da se o problemih, ki jih letališče pomeni za prebivalce Šenčurja, pogovarja z več institucijami, povezanimi z letalskim prometom. Morebitne odločitve o odškodnini pa občina ne more sprejeti, kvečjemu to lahko storijo poslanci državnega zbora. Ni pa zakonske podlage, da bi občina dobila odškodnino, lahko jo dobijo le oškodovani posamezniki, je še pojasnil. Lahko pa zaradi težav z letališčem vršijo pritisk župani občin okoli njega (Šenčur, Cerklje, Kranj, Vodice). Slišali so tudi pojasnilo, koliko vlagajo v mlade in šport (občina financira programe s tega področja, urejajo športne objekte, zgradili so fitnes na prostem, v medgeneracijskem centru bodo dobre možnosti za mlajšo in starejšo generacijo, ob rekonstrukciji cest poskrbijo tudi za površine za kolesarje). Povečanje denarja v prihodnjem proračunu za športno dvorano pa razložijo s potrebo po zamenjavi luči prvič po petnajstih letih. Svetnik Sebastian Mohar pa je osnutek proračuna pohvalil kot ambiciozen. Naslednja obravnava proračuna bo januarja, župan Ciril Kozjek pa je svetnike seznanil o začasnem financiranju občine, dokler proračuna ne sprejmejo.

Svetniki so na svoji drugi seji v novem mandatu veliko časa posvetili tudi sestavi komisij in odborov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 20 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..