Stroški mrliške službe državi

Župani gorenjskega regijskega sveta pri Združenju občin Slovenije so se srečali v Šenčurju.

Šenčur – Župani gorenjskega regijskega sveta Združenja občin Slovenije so se minuli teden srečali v Šenčurju na konstitutivni seji. Na seji je bil za predstavnika regije v predsedstvo združenja imenovan župan občine Šenčur Ciril Kozjek.

Združenje občin, v katero je vključenih osem gorenjskih občin, je aktivno zlasti pri vsakoletnih pogajanjih z vlado glede višine povprečnine, je med drugih dejala na srečanju navzoča generalna sekretarka združenja. Zavzema se tudi za ohranitev investicijskih sredstev, do katerih so občine upravičene na podlagi zakona o financiranju občin. Vedno je to pogoj za sklenitev dogovora o višini povprečnine. Predstavila je tudi vizijo dela združenja v prihodnje, predvsem zastopanje interesov srednjih in manjših občin.

»Župani gorenjskega regijskega sveta smo med drugim poudarili problematiko mrliško-pregledne službe in pozvali vlado, naj stroške iz tega naslova prevzame država. Gre za velike zneske, ki bremenijo občinske proračune, in občine bi ta sredstva lahko namenile drugim projektom. Zavzeli smo se tudi za nujno izboljšanje cestne infrastrukture in čimprejšnjo vzpostavitev povezave širšega škofjeloškega območja na avtocestni križ,« je povedal gostitelj Ciril Kozjek. V razpravi so se zavzeli za konstruktivno sodelovanje z vlado, zlasti glede izvedbe zavez iz dogovora o višini povprečnine iz leta 2019. Prav tako so pozvali k racionalnemu sprejemanju zakonodaje, ki vpliva na delo občin, oziroma da naložene naloge finančno ovrednoti in jih vključi v izračune za višino povprečnine za prihodnja leta. Zavzeli so se za aktivno decentralizacijo države, ki bo pripomogla k skladnejšemu razvoju Slovenije, za aktivno vlogo združenja pri ustanavljanju pokrajin, saj Slovenija brez njih izgublja pomemben razvojni instrument, za spremembo določil zakona o financiranju občin, ki dopuščajo vladi, da sprejme višino povprečnine brez dogovora z občinami. Združenje občin Slovenije tudi predlaga, da se z zakonom vključijo vsi predstavniki lokalnih skupnosti v vse delovne in pogajalske skupine, ki se pogajajo znotraj organov EU o finančni perspektivi.

V to združenje so vključene predvsem manjše občine, v državi so še druga združenja. Kot pravi Ciril Kozjek, si v občinah želijo, da se ta združijo ali povežejo med seboj ter enotno nastopijo v dialogu z državo, saj bi imeli tako boljše pogajalsko izhodišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..