Stroški mrliške službe državi

Župani gorenjskega regijskega sveta pri Združenju občin Slovenije so se srečali v Šenčurju.

Šenčur – Župani gorenjskega regijskega sveta Združenja občin Slovenije so se minuli teden srečali v Šenčurju na konstitutivni seji. Na seji je bil za predstavnika regije v predsedstvo združenja imenovan župan občine Šenčur Ciril Kozjek.

Združenje občin, v katero je vključenih osem gorenjskih občin, je aktivno zlasti pri vsakoletnih pogajanjih z vlado glede višine povprečnine, je med drugih dejala na srečanju navzoča generalna sekretarka združenja. Zavzema se tudi za ohranitev investicijskih sredstev, do katerih so občine upravičene na podlagi zakona o financiranju občin. Vedno je to pogoj za sklenitev dogovora o višini povprečnine. Predstavila je tudi vizijo dela združenja v prihodnje, predvsem zastopanje interesov srednjih in manjših občin.

»Župani gorenjskega regijskega sveta smo med drugim poudarili problematiko mrliško-pregledne službe in pozvali vlado, naj stroške iz tega naslova prevzame država. Gre za velike zneske, ki bremenijo občinske proračune, in občine bi ta sredstva lahko namenile drugim projektom. Zavzeli smo se tudi za nujno izboljšanje cestne infrastrukture in čimprejšnjo vzpostavitev povezave širšega škofjeloškega območja na avtocestni križ,« je povedal gostitelj Ciril Kozjek. V razpravi so se zavzeli za konstruktivno sodelovanje z vlado, zlasti glede izvedbe zavez iz dogovora o višini povprečnine iz leta 2019. Prav tako so pozvali k racionalnemu sprejemanju zakonodaje, ki vpliva na delo občin, oziroma da naložene naloge finančno ovrednoti in jih vključi v izračune za višino povprečnine za prihodnja leta. Zavzeli so se za aktivno decentralizacijo države, ki bo pripomogla k skladnejšemu razvoju Slovenije, za aktivno vlogo združenja pri ustanavljanju pokrajin, saj Slovenija brez njih izgublja pomemben razvojni instrument, za spremembo določil zakona o financiranju občin, ki dopuščajo vladi, da sprejme višino povprečnine brez dogovora z občinami. Združenje občin Slovenije tudi predlaga, da se z zakonom vključijo vsi predstavniki lokalnih skupnosti v vse delovne in pogajalske skupine, ki se pogajajo znotraj organov EU o finančni perspektivi.

V to združenje so vključene predvsem manjše občine, v državi so še druga združenja. Kot pravi Ciril Kozjek, si v občinah želijo, da se ta združijo ali povežejo med seboj ter enotno nastopijo v dialogu z državo, saj bi imeli tako boljše pogajalsko izhodišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

5/22

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)