Bled skrbi za trajnostno mobilnost

Na konferenci o e-mobilnosti je bilo moč spoznati številne dobre prakse iz tujine in Slovenije, med nagrajenimi občinami pa je tudi Bled.

Na Bledu že nekaj časa ponujajo možnost izposoje električnih koles, v uporabi je flota električnih vozil, elektrificirati pa nameravajo še vozila komunalnih služb ter turistični vlak, ki vozi okrog jezera.

Brdo pri Kranju – Minuli četrtek je na Brdu pri Kranju potekala konferenca o e-mobilnosti v občinah. Konferenco sta v sodelovanju z Vlado RS organizirala društvo Emobility in založba Adria Media Ljubljana. Ključni namen konference je bil omogočiti kakovostno izmenjavo informacij, znanja in idej o tem, kaj lahko in kaj bi morale storiti lokalne skupnosti v povezavi z e-mobilnostjo in s tem za izboljšanje življenjskega okolja za občane.

Na konferenci je bilo moč spoznati dobre prakse iz tujine, namenjena pa je bila tudi predstavitvam dosedanjih dosežkov občin in prepoznavanju dobrih domačih praks, načrtov na področju e-mobilnosti na državni ravni in tudi primerom dobrih praks domačih podjetij in podjetij ter organizacij iz tujine. Ob tem je treba omeniti številno udeležbo tujih gostov, med katerimi sta bila veleposlanica Madžarske njena ekscelenca Edit Szilagyine Batorfi, in veleposlanik Kraljevine Norveške ekscelenca Olav Berstad.

Mestna občina Ljubljana v Sloveniji velja na tem področju za najbolj razvito, saj je v prestolnici vse bolj razširjen sistem souporabe (električnih) avtomobilov, sistem souporabe koles, za promet je zaprt mestni center, dodano vrednost razvejani mreži avtobusov mestnega prometa pa dajejo parkirišča sistema P+R (parkiraj in se pelji). To so bili tudi nekateri izmed argumentov, zakaj je bila Ljubljana izbrana kot najboljša mestna občina v Sloveniji na področju e-mobilnosti. Drugo mesto je pripadlo mestni občini Maribor, tretje pa mestni občini Novo mesto.

Med preostalimi občinami je prvo mesto osvojil Bled, ki že nekaj let vztrajno predstavlja različne oblike trajnostne mobilnosti, poleg tega pa sodeluje v različnih mednarodnih projektih. Na Bledu že nekaj časa ponujajo možnost izposoje električnih koles, v uporabi je flota električnih vozil, elektrificirati pa nameravajo še vozila komunalnih služb ter turistični vlak, ki vozi okrog jezera. Drugo mesto je med občinami osvojila Sežana, tretje pa Piran.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/18

torek

10/20

sreda

9/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. oktober 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 15. oktober 2019

Elegija

OBVESTILA / Kranj, 15. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

IZLETI / Kranj, 15. oktober 2019

Po Idrijskem in Cerkljanskem

IZLETI / Šenčur, 15. oktober 2019

Stari grad Smlednik in Repenjski hrib

PRIREDITVE / Jesenice, 15. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 15. oktober 2019

Potovanje po Balkanu

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !