Obnovljeno pristanišče na Mlinem

Inšpektorica zahteva rušitev

Za obnovo pristanišča na Mlinem bi morala občina po prepričanju gradbenega inšpektorata pridobiti gradbeno dovoljenje, na občini pa vztrajajo, da je šlo zgolj za vzdrževalna dela na dotrajanem pristanu.

Bled – »Obnova pristana za pletne na Mlinem se je začela in končala brez gradbenega in uporabnega dovoljenja,« je minuli teden po elektronski pošti opozoril bralec. Na občini so potrdili, da so konec marca res prejeli odločbo gradbene inšpektorice, v kateri jih je pozvala, da morajo ustaviti gradnjo pristanišča ter na svoje stroške odstraniti zgrajeni objekt in vzpostaviti prejšnje stanje. Za opravljena dela bi namreč po njenem prepričanju morali pridobiti gradbeno dovoljenje, saj naj bi šlo za novogradnjo. Na občini pa menijo, da je opravljena dela moč šteti pod vzdrževalna dela, kot to navaja 9. člen uredbe o razvrščanju objektov, zato se bodo na odločbo gradbene inšpekcije pritožili.

Kot je v odločbi zapisala inšpektorica, se gradnja pristanišča na Mlinem ne more šteti med izjeme, za katere gradbeno dovoljenje za gradnjo in prijava začetka gradnje nista pogoj, »saj dela bistveno presegajo vzdrževanje objektov, kot se do posegov opredeljuje zavezanka«. Čeprav je pristanišče za pletne pred obravnavnim posegom na tem mestu že obstajalo, so ga vključno s temelji odstranili in na istem mestu oziroma razširjenem območju pozidave izvedli novogradnjo pristanišča, je opozorila inšpektorica. Na občini ob tem pojasnjujejo, da so se vzdrževalnih del na pristanišču v Mlinem lotili zaradi njegove dotrajanosti. »Pristan za pletne na Mlinem po nekaterih zgodovinskih virih obstaja že od 12. stoletja,« so poudarili na občini in dodali, da je glavna pridobitev po končanih delih obnovljen lesen pomol, ki omogoča varnejše pristajanje in privez enajstih pleten ter boljše pogoje za vstop in izstop potnikov. »Dela so bila vredna okoli 160 tisoč evrov in so bila izvedena kot investicijsko vzdrževanje v javno korist.« Svoj odgovor so podkrepili z izjavo predsednika čolnarskega združenja Pletna Bled Gregorja Pazlarja, da pletnarji iz pristana na Mlinem vsako leto do otoka in nazaj prepeljejo nekaj deset tisoč ljudi, dosedanje stanje pristana ob neurejeni obali pa je bilo nevarno. Kot so opozorili pri občini, je grajeni rob obale jezera, to je kamniti oziroma betonski zid na leseni deski, ki so jo podpirali piloti, zaradi dotrajanosti konstrukcije in spodjedanja vode postajal nestabilen, utrjena površina za grajenim robom pa se je ponekod že udirala. »Investitor se je odločil, da k sanaciji pristopi celovito in izvede vzdrževalna dela, ki bodo omogočala ohraniti uporabnost objekta z zamenjavo dotrajanih konstrukcijskih elementov in uporabo sodobnih konstrukcijskih rešitev,« so razložili na občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...