Menjave v svetu zavoda

Cerkljanski svetniki so zamenjali predstavnike ustanoviteljice Sveta Zavoda za turizem Cerklje. Opozicijski svetniki menijo, da gre za politično kadrovanje, župan Franc Čebulj, ki je predlagal zamenjavo, pa trdi, da je zavod slabo deloval, svet zavoda pa ni dobro opravljal svojih nalog.

Cerklje – Svet Zavoda za turizem Cerklje šteje pet članov, poleg predstavnika delavcev in zainteresirane javnosti so v svetu zavoda tudi trije predstavniki ustanoviteljice, torej občine. Od septembra 2017 so bili to Anton Kopitar ter svetnika Marko Bolka in Luka Štumberger, ki je bil tudi predsednik sveta zavoda. Na predlog župana Franca Čebulja pa je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskemu svetu predlagala, naj vse tri predstavnike občine odpokličejo, nadomestijo pa jih Stanislava Rozman, Jure Narobe in Miha Zevnik, vsi trije sicer svetniki širše županove koalicije v občinskem svetu.

Župan je odločitev pojasnil s slabšim delovanjem zavoda v lanskem letu. Med glavnimi razlogi, ki jih navajajo v poročilu komisije, je manjše število obiskovalcev spletne strani, ter turistično informativne točke in trgovine, stagnacijo števila vodenj skupin turistov z lokalnimi vodniki ter stagnacija prireditev in visoki organizacijski stroški za njihovo izvedbo. Med očitki svetu zavoda pa sta bila nestrokovnost in neizvrševanje pristojnosti glede spremljanja izvrševanja letnega programa dela in finančnega načrta zavoda.

Vse očitke je ostro zavrnil Luka Štumberger, ki je poudaril, da je svet zavoda v tej sestavi deloval transparentno in je bil eden od najaktivnejših, njihove seje pa so bile ves čas odprte tudi za javnost, kar ne velja za nekatere druge svete zavoda, zato očitki o neobveščenosti ne zdržijo. Opozoril je tudi, da je treba razlikovati med odgovornostmi članov sveta in odgovornostmi, ki jih ima direktor zavoda, ki je od lani Tomaž Tolar. Prav pod njegovim vodstvom je zavod lani pridobil slabih 77 tisoč evrov evropskih sredstev za digitalizacijo. Obisk spletne strani je bil resda manjši, pravi Štumberger, a zavod je v tem času povečal aktivnosti na družbenih omrežjih. Štumberger je zavrnil tudi očitke o stagnaciji dogodkov in visokih stroških organizacije, in poudaril, da so v Cerkljah lani zabeležili 19 odstotkov več nočitev kot leta 2017, kar je devet odstotnih točk več od slovenskega povprečja. V Cerkljah so zabeležili nekaj manj kot 84 tisoč nočitev. To pa je najpomembnejši kazalec stanja turizma, je povedal Štumberger, ki meni, da je porast prav posledica usmerjanja v digitalizacijo, medtem ko ga Čebulj pripisuje predvsem povečanim aktivnostim v letališki poslovni coni.

»V sedanji sestavi sveta zavoda pa smo izbrali dobrega kandidata in uspešnega menedžerja na tem področju in sestavili dober program, ki ste ga potrdili tudi vi, župan,« je povedal Marko Bolka in dodal: »Bolj korektno bi bilo, če bi naravnost povedali, da gre za politično odločitev, ne pa da se sklicujete na nestrokovnost.«

Stanje turizma v Cerkljah pa je povzel svetnik Luka Jezeršek, sicer eden od soustanoviteljev uspešnega družinskega podjetja Jezeršek gostinstvo: »Žalosti me, da se danes o turizmu pogovarjamo na takšen način, če bomo tako nadaljevali, ne bomo prišli daleč. Stopimo korak nazaj in se vprašajmo, ali si turizma v Cerkljah sploh želimo – in če da, kakšnega.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/16

sreda

7/18

četrtek

2/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Jesenice, 18. september 2019

Razstava Stara Sava

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 19. september 2019

Naj te zapelje zelena mobilnost

IZLETI / Kranj, 19. september 2019

Pohodniški izlet: Jeruzalem

 

 
 

 

 
 
 

Ostal brez tretjine črede / 07:46, 18. september

Ni problema. Civilna iniciativa ali država mu naj izplačata tržno vrednost poklanih ovc in bo kmet zadovoljen in ovca mrtva. Temu se reče sobivanje.

Balade in srednjeveška glasba / 18:03, 17. september

Škofja Loka je obsedena s srednjim vekom.
To je dejstvo.
Ne vem, a je to biznis ali samo črpanje proraračuna.
Bojim pa se, da bi šli predaleč in kakšno zažgal.

Spoznajte ponudnike urbane kulture Kranja / 15:12, 17. september

Kmetje prvič v mestu!?
Hudoooo!

Pri podiranju drevesa se je smrtno ponesrečil Davo Karničar / 10:18, 17. september

Neverjetno kakšnim izzivom je bil kos Davo in na koncu ga ubije domače drevo..
Naj počiva v miru !!

Nočne more nekega zapuščenega otroka / 18:11, 15. september

..in si jo špricala okoli obeh ritnih odprtin...

Haha, 2 ritni odprtini :)

Pozitivne vrednote dobrih vzornikov / 16:06, 15. september

" Cilj izzivov je spodbuda otrok in mladostnikov k samoiniciativnemu vključevanju v družbeno koristne aktivnosti in jim omogočiti izkušnjo, ...

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */