Nadomestilu se ne morejo izogniti

Tudi v občini Železniki bodo začeli zaračunavati nadomestilo za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo, po mnenju nekaterih svetnikov pa bodo še vedno previsoko obdavčena.

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki uvaja tudi odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča. Letos bodo NUSZ sicer odmerili še po starem, nov odlok, ki ga morajo občinski svetniki potrditi še v drugi obravnavi, pa bodo prvič upoštevali prihodnje leto, je napovedala direktorica občinske uprave Jolanda Pintar.

Trenutni odlok je bil sprejet leta 1999 in dopolnjen 2004. Po besedah Pintarjeve so upali, da ga bodo lahko uporabljali do uvedbe davka na nepremičnine, ki pa se odmika. Obenem je ministrstvo za okolje in prostor Železnike lani uvrstilo med občine, v katerih izvajajo postopek nadzora zakonitosti odloka o NUSZ. Predlog novega odloka so tako pripravili skladno z navodili ministrstva.

Kot je razložila Pintarjeva, je bila večja sprememba pri odmerah sicer že predlani, ko so prvič uporabili podatke iz registra nepremičnin in je bil zajem zavezancev večji. »Kljub temu je določene stvari treba uskladiti z veljavno zakonodajo,« je dejala. V nov odlok so skušali čim bolj prenesti obstoječo ureditev, medtem ko bodo morali lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč začeti zaračunavati NUSZ. »Teh zemljišč je kar nekaj, je pa res, da se nadomestilu za njihovo uporabo ne moremo več izogniti, ker jih moramo zakonsko obdavčiti,« je pojasnila Pintarjeva. Novost se nanaša predvsem na fizične osebe, sicer pa za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo. Po mnenju nekaterih svetnikov bodo še vedno previsoko obdavčena. V razpravi je bilo slišati tudi, da ni nujno, da bo zaradi uvedbe nadomestila na trgu več stavbnih zemljišč, pač pa se zna zgoditi, da bodo lastniki raje predlagali njihov izvzem.

Z nadomestili za nezazidana stavbna zemljišča naj bi se v občinski proračun nateklo dodatnih 35 tisoč evrov, sicer pa po podatkih Pintarjeve letno poberejo 365 tisoč evrov NUSZ: 200 tisoč evrov od pravnih in 165 tisoč evrov od fizičnih oseb.

Odlok prinaša še nekaj novosti. Dodatno so morali vanj vključiti novo namembnost: stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za izvajanje kmetijske poslovne dejavnosti. Slednje se nanaša na tiste, ki imajo na Ajpesu registrirano kmetijsko dejavnost, hlevi in dopolnilne dejavnosti pa ne bodo zajeti. Počitniški objekti bodo obravnavani enako kot stanovanjski. Novost je tudi, da naselja iz četrtega območja (podratitovške vasi) ne bodo več oproščena plačila NUSZ, saj za oprostitev ni zakonske podlage, pač pa bodo po besedah Pintarjeve sedaj minimalno obdavčena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 85 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

2/20

sobota

5/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)

Za naravi prijazen turizem / 13:51, 19. september

"Za naravi prijazen turizem"-----------------------------Naravi prijaznega turizma ni. Turizem je škodljiv.Posledice turizma so za naravo ka...

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */