Nadomestilu se ne morejo izogniti

Tudi v občini Železniki bodo začeli zaračunavati nadomestilo za uporabo nezazidanih stavbnih zemljišč.

Za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo, po mnenju nekaterih svetnikov pa bodo še vedno previsoko obdavčena.

Železniki – Občinski svet v Železnikih je na zadnji seji v prvi obravnavi sprejel predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ki uvaja tudi odmero nadomestila za nezazidana stavbna zemljišča. Letos bodo NUSZ sicer odmerili še po starem, nov odlok, ki ga morajo občinski svetniki potrditi še v drugi obravnavi, pa bodo prvič upoštevali prihodnje leto, je napovedala direktorica občinske uprave Jolanda Pintar.

Trenutni odlok je bil sprejet leta 1999 in dopolnjen 2004. Po besedah Pintarjeve so upali, da ga bodo lahko uporabljali do uvedbe davka na nepremičnine, ki pa se odmika. Obenem je ministrstvo za okolje in prostor Železnike lani uvrstilo med občine, v katerih izvajajo postopek nadzora zakonitosti odloka o NUSZ. Predlog novega odloka so tako pripravili skladno z navodili ministrstva.

Kot je razložila Pintarjeva, je bila večja sprememba pri odmerah sicer že predlani, ko so prvič uporabili podatke iz registra nepremičnin in je bil zajem zavezancev večji. »Kljub temu je določene stvari treba uskladiti z veljavno zakonodajo,« je dejala. V nov odlok so skušali čim bolj prenesti obstoječo ureditev, medtem ko bodo morali lastnikom nezazidanih stavbnih zemljišč začeti zaračunavati NUSZ. »Teh zemljišč je kar nekaj, je pa res, da se nadomestilu za njihovo uporabo ne moremo več izogniti, ker jih moramo zakonsko obdavčiti,« je pojasnila Pintarjeva. Novost se nanaša predvsem na fizične osebe, sicer pa za nezazidana stavbna zemljišča predvidevajo 50-odstotno olajšavo. Po mnenju nekaterih svetnikov bodo še vedno previsoko obdavčena. V razpravi je bilo slišati tudi, da ni nujno, da bo zaradi uvedbe nadomestila na trgu več stavbnih zemljišč, pač pa se zna zgoditi, da bodo lastniki raje predlagali njihov izvzem.

Z nadomestili za nezazidana stavbna zemljišča naj bi se v občinski proračun nateklo dodatnih 35 tisoč evrov, sicer pa po podatkih Pintarjeve letno poberejo 365 tisoč evrov NUSZ: 200 tisoč evrov od pravnih in 165 tisoč evrov od fizičnih oseb.

Odlok prinaša še nekaj novosti. Dodatno so morali vanj vključiti novo namembnost: stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za izvajanje kmetijske poslovne dejavnosti. Slednje se nanaša na tiste, ki imajo na Ajpesu registrirano kmetijsko dejavnost, hlevi in dopolnilne dejavnosti pa ne bodo zajeti. Počitniški objekti bodo obravnavani enako kot stanovanjski. Novost je tudi, da naselja iz četrtega območja (podratitovške vasi) ne bodo več oproščena plačila NUSZ, saj za oprostitev ni zakonske podlage, pač pa bodo po besedah Pintarjeve sedaj minimalno obdavčena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 26 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..

Goljufi lahko tudi pozvonijo / 09:21, 27. februar

Mam jest za take fičfiriče vratarja, pasme nemški ovčar !