V Naklem se je 24. parade starodobnikov udeležilo več kot 150 avtomobilov in 30 motorjev. / Foto: Tina Dokl

Starodobniki na paradi

Prvega maja, na praznik dela, so v Naklem organizirali 24. Razstavo in parado starodobnikov. Udeležilo se je je skoraj dvesto vozil, ki so se podala na sedemdesetkilometrsko traso po nakelskih vaseh do Tržiča in nazaj.

Naklo – Prvega maja leta 1997 v Naklem beležijo začetek prvomajskih parad starodobnikov. Parada je v polni meri zaživela že naslednje leto, ko je bilo ustanovljeno Moto društvo oldtajmerjev Naklo, glavni organizator parade. Zapiski in filmski posnetki pričajo, da je na prvih paradah sodelovalo približno 22 motorjev in dva avtomobila. Udeležba voznikov se je iz leta v leto povečevala in tako je bilo letos na 24. paradi prisotnih več kot sto petdeset avtomobilov in trideset motorjev. Med njimi so bili najstarejši vojaški avtomobili iz vojnih let 1943–1945. »Vojaški starodobniki so bili last ameriške vojske, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa jih je dobila jugoslovanska armada. Dvajset let kasneje so jih množično odlagali na odpade in tedaj smo civilisti dobili priložnost, da ta edinstvena vozila, ki se od civilnih razlikujejo predvsem po tem, da so terenska in brez strehe, kupimo. Pomenijo nam raziskovanje tehnične kulturne dediščine in učenje o njej – tako ameriški kot jugoslovanski,« je povedal eden izmed lastnikov vojaških vozil Aleš Čarman in dodal, da se bodo letos z osmimi vozili odpravili v Francijo, natančneje Normandijo, kjer se bodo udeležili praznovanj ob 75. obletnici izkrcanja v Normandiji.

Nakelska parada starodobnikov se je po blagoslovu, ki jim ga je podelil župnik Janez Zupanc, iz središča Naklega podala po večini občinskih vasi, mimo Podtabora, Posavca, Brezij, vse do Tržiča, kjer so imeli na parkirišču pred Mercatorjem krajši postanek in se po vaseh Križe, Trstenik, Mlaka vrnili v Naklo. Uvodnih nekaj metrov so starodobnike spremljali tudi škofjeloški Rovtarji na starodobnih kolesih. Trasa je bila dolga okoli sedemdeset kilometrov, celotna parada starodobnikov pa kar šestdeset kilometrov. Ob vrnitvi jih je pričakala pogostitev, vsem udeležencem pa so podelili tudi spominske pokale. Predsednik Moto društva oldtajmerjev Franc Zadnikar je dejal, da ljubiteljem starodobnikov parade dajejo možnost, da pokažejo svoje jeklene konjičke, obiskovalci pa lahko vidijo, s kakšnimi prevoznimi sredstvi so se vozili nekoč in kako se ti razlikujejo od današnjih. »Vozilo mora biti staro vsaj trideset let, da dobi status starodobnika. Njihov največji problem so nadomestni deli, ki so težko dobljivi in dragi. Vseeno je zelo pomembno, da jih oskrbujemo, saj tako ohranjamo kulturno dediščino, obenem pa obujamo spomin na pretekle čase,« je povedal Zadnikar, ki ima v lasti šestdeset let star oldtimer znamke Panonia.

Pred začetkom parade starodobnikov je za prvomajsko budnico poskrbela Godba na pihala iz Šenčurja, člani Turističnega društva Naklo pa so za vse obiskovalce pripravili pražen krompir. Zbrane je nagovoril in čestital ob prazniku dela podžupan Občine Naklo Drago Goričan, župnik Zupanc pa je po odhodu starodobnikov blagoslovil še traktorje lokalnih kmetov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/23

ponedeljek

14/23

torek

14/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

 

 
 

 

 
 
 

Pogačar: Roglič je bil boljši čez celo dirko, meni je uspel odličen dan / 10:06, 20. september

Velik uspeh slovenskega kolesarstva. Se tega še ne zavedamo.Berem komentarje in so v večini zelo pozitivni, ampak se še najde kakšen žleht,N...

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate