V Naklem se je 24. parade starodobnikov udeležilo več kot 150 avtomobilov in 30 motorjev. / Foto: Tina Dokl

Starodobniki na paradi

Prvega maja, na praznik dela, so v Naklem organizirali 24. Razstavo in parado starodobnikov. Udeležilo se je je skoraj dvesto vozil, ki so se podala na sedemdesetkilometrsko traso po nakelskih vaseh do Tržiča in nazaj.

Naklo – Prvega maja leta 1997 v Naklem beležijo začetek prvomajskih parad starodobnikov. Parada je v polni meri zaživela že naslednje leto, ko je bilo ustanovljeno Moto društvo oldtajmerjev Naklo, glavni organizator parade. Zapiski in filmski posnetki pričajo, da je na prvih paradah sodelovalo približno 22 motorjev in dva avtomobila. Udeležba voznikov se je iz leta v leto povečevala in tako je bilo letos na 24. paradi prisotnih več kot sto petdeset avtomobilov in trideset motorjev. Med njimi so bili najstarejši vojaški avtomobili iz vojnih let 1943–1945. »Vojaški starodobniki so bili last ameriške vojske, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa jih je dobila jugoslovanska armada. Dvajset let kasneje so jih množično odlagali na odpade in tedaj smo civilisti dobili priložnost, da ta edinstvena vozila, ki se od civilnih razlikujejo predvsem po tem, da so terenska in brez strehe, kupimo. Pomenijo nam raziskovanje tehnične kulturne dediščine in učenje o njej – tako ameriški kot jugoslovanski,« je povedal eden izmed lastnikov vojaških vozil Aleš Čarman in dodal, da se bodo letos z osmimi vozili odpravili v Francijo, natančneje Normandijo, kjer se bodo udeležili praznovanj ob 75. obletnici izkrcanja v Normandiji.

Nakelska parada starodobnikov se je po blagoslovu, ki jim ga je podelil župnik Janez Zupanc, iz središča Naklega podala po večini občinskih vasi, mimo Podtabora, Posavca, Brezij, vse do Tržiča, kjer so imeli na parkirišču pred Mercatorjem krajši postanek in se po vaseh Križe, Trstenik, Mlaka vrnili v Naklo. Uvodnih nekaj metrov so starodobnike spremljali tudi škofjeloški Rovtarji na starodobnih kolesih. Trasa je bila dolga okoli sedemdeset kilometrov, celotna parada starodobnikov pa kar šestdeset kilometrov. Ob vrnitvi jih je pričakala pogostitev, vsem udeležencem pa so podelili tudi spominske pokale. Predsednik Moto društva oldtajmerjev Franc Zadnikar je dejal, da ljubiteljem starodobnikov parade dajejo možnost, da pokažejo svoje jeklene konjičke, obiskovalci pa lahko vidijo, s kakšnimi prevoznimi sredstvi so se vozili nekoč in kako se ti razlikujejo od današnjih. »Vozilo mora biti staro vsaj trideset let, da dobi status starodobnika. Njihov največji problem so nadomestni deli, ki so težko dobljivi in dragi. Vseeno je zelo pomembno, da jih oskrbujemo, saj tako ohranjamo kulturno dediščino, obenem pa obujamo spomin na pretekle čase,« je povedal Zadnikar, ki ima v lasti šestdeset let star oldtimer znamke Panonia.

Pred začetkom parade starodobnikov je za prvomajsko budnico poskrbela Godba na pihala iz Šenčurja, člani Turističnega društva Naklo pa so za vse obiskovalce pripravili pražen krompir. Zbrane je nagovoril in čestital ob prazniku dela podžupan Občine Naklo Drago Goričan, župnik Zupanc pa je po odhodu starodobnikov blagoslovil še traktorje lokalnih kmetov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 19:41, 20. november

Saj res! Na Gradnikovi je še vedno ograjen prostor, kjer je bila sicer trgovina mercator, v bistvu pa zaklonišče za naselje 'isospan', zdaj pa hočejo graditi še nove stanovanjske enote !

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh