Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja v celoti preseliti na Loški oder. / Foto: Tina Dokl

»Zbudili« srednjeveško lepotico

S Historialom so prejšnjo soboto znova obudili loško preteklost s prikazi starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami.

Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu v celoti preseliti na Loški oder.

Škofja Loka – Obiskovalci škofjeloškega mestnega jedra so prejšnjo soboto znova lahko doživeli čas, ko se je po mestnih ulicah sprehajala plemenita gospoda v razkošnih oblačilih in so vitezi ponosno vihteli meče, rokodelci pa mojstrsko obvladali veščine svoje obrti. Loško preteklost so obudili skozi prikaze starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami. Meščani in nastopajoči so se odeli v historična oblačila in se v promenadi sprehodili po trgih in ulicah starega mestnega jedra ter tako poskrbeli, da je bil sejem še bolj živ.

Festival je odprl župan Tine Radinja v vlogi loškega glavarja in zbrane povabil k ogledu stojnic in drugega dogajanja. »Škofja Loka se ob Historialu za en dan prelevi v pravo srednjeveško mesto, sicer pa je Škofja Loka vsak dan srednjeveška lepotica,« je zbrane nagovoril Tine Radinja in poudaril, da se v njihovem mestu močno zavedajo svoje bogate kulturne dediščine, jo cenijo in ohranjajo. Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu, kjer naj bi pripravili dve od treh uprizoritev, v celoti preseliti na Loški oder. Gledalci so skozi igro lahko izvedeli, kako se je gradil kapucinski samostan v Škofji Loki, obenem pa jih je na hudomušen način popeljala v čas prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona. Na letošnjo osrednjo temo so navezali tudi otroški program na Trgu pod gradom, kjer so si otroci na rokodelskih delavnicah lahko izdelali kapucinarčke – figurice kapucinov iz filca, papirja in stiropora ter preprosta oblačila s kapuco. Program so pomagali oblikovati učenci loških šol.

Za živahen utrip na Mestnem trgu so poskrbeli tudi s srednjeveškim sejmom in prikazi rokodelskih veščin pred Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka, rokodelci iz vse Slovenije so se predstavili tudi na Cankarjevem trgu. Spodnji trg pa so ta dan zaprli za promet, saj so dogajanje iz Kreativnic preselili pod bližnjo lipo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

5/17

petek

3/19

sobota

5/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Lesce, 20. september 2019

Srečanje gorenjskih literatov

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. september 2019

Poletavci v žrebu za skiro

OBVESTILA / Lesce, 20. september 2019

Triglav vabi nove pevce

PRIREDITVE / Žiri, 20. september 2019

Predstavitev nove knjige Apolonije Klančar

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)