Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja v celoti preseliti na Loški oder. / Foto: Tina Dokl

»Zbudili« srednjeveško lepotico

S Historialom so prejšnjo soboto znova obudili loško preteklost s prikazi starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami.

Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu v celoti preseliti na Loški oder.

Škofja Loka – Obiskovalci škofjeloškega mestnega jedra so prejšnjo soboto znova lahko doživeli čas, ko se je po mestnih ulicah sprehajala plemenita gospoda v razkošnih oblačilih in so vitezi ponosno vihteli meče, rokodelci pa mojstrsko obvladali veščine svoje obrti. Loško preteklost so obudili skozi prikaze starih obrti, kulinariko, oblačilno kulturo preteklih stoletij ter staro glasbo, plesi in legendami. Meščani in nastopajoči so se odeli v historična oblačila in se v promenadi sprehodili po trgih in ulicah starega mestnega jedra ter tako poskrbeli, da je bil sejem še bolj živ.

Festival je odprl župan Tine Radinja v vlogi loškega glavarja in zbrane povabil k ogledu stojnic in drugega dogajanja. »Škofja Loka se ob Historialu za en dan prelevi v pravo srednjeveško mesto, sicer pa je Škofja Loka vsak dan srednjeveška lepotica,« je zbrane nagovoril Tine Radinja in poudaril, da se v njihovem mestu močno zavedajo svoje bogate kulturne dediščine, jo cenijo in ohranjajo. Osrednji dogodek je letos predstavljala dramska igra Romuald – loški kapucin, ki so jo morali zaradi dežja z osrednjega odra na Mestnem trgu, kjer naj bi pripravili dve od treh uprizoritev, v celoti preseliti na Loški oder. Gledalci so skozi igro lahko izvedeli, kako se je gradil kapucinski samostan v Škofji Loki, obenem pa jih je na hudomušen način popeljala v čas prve uprizoritve Škofjeloškega pasijona. Na letošnjo osrednjo temo so navezali tudi otroški program na Trgu pod gradom, kjer so si otroci na rokodelskih delavnicah lahko izdelali kapucinarčke – figurice kapucinov iz filca, papirja in stiropora ter preprosta oblačila s kapuco. Program so pomagali oblikovati učenci loških šol.

Za živahen utrip na Mestnem trgu so poskrbeli tudi s srednjeveškim sejmom in prikazi rokodelskih veščin pred Rokodelskim centrom DUO Škofja Loka, rokodelci iz vse Slovenije so se predstavili tudi na Cankarjevem trgu. Spodnji trg pa so ta dan zaprli za promet, saj so dogajanje iz Kreativnic preselili pod bližnjo lipo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno jasno
vlažnost: 30 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

-1/10

petek

-7/10

sobota

4/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. februar 2020

Za otroke

DELAVNICE / Mavčiče, 28. februar 2020

Pomen in možnosti ohranjanja arhitekturne podobe vasi ob Savi

OBVESTILA / Šenčur, 28. februar 2020

Zbor članov Društva upokojencev Šenčur

GLEDALIŠČE / Podbrezje, Predoslje, 28. februar 2020

Spustite me pod kovter, gospa Markham

DELAVNICE / Kokrica, 28. februar 2020

Delavnica za notranje ozdravljenje

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 28. februar 2020

Slike Darinke Cuznar

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk oz. zimski pohod na Možica

IZLETI / Kranj, 29. februar 2020

Turni smuk in/ali zimski pohod na Možica

 

 
 

 

 
 
 

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 15:46, 28. februar

Primož, kaj sem reku?
Da do predčasnih volitev ne bo prišlo.
Moram pa priznat, da sem se zezal.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:48, 28. februar

V demokratičnih zahodnih državah se izmenjujeta na oblasti nasprotna politična pola. Pri nas pa še vedno prevladuje jugonostalgija.

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 10:41, 28. februar

Yeahhh, vlada narodne enotnosti in ubijalski tandem Janša - Počivalšek !!
To mi deli !!

Za mandatarja predlagan Janez Janša / 09:48, 28. februar

Zadnja leta je Slovenija nezasluženo imela vlade, ki so nekaterim prinesle kar nekaj, večini pa tako problem, revščino in nepravic, kr neki....

Zimske počitnice / 16:08, 27. februar

Prehitro sem pritisnil enter. Še tole:" Zgodnja smuka takoj zjutraj, ko drugih smučarjev še ni, mi odtehta skoraj celodnevno potrebo po viju...

Zimske počitnice / 15:58, 27. februar

"Odveč mi je počivati v gostilnah, kjer je redko kakšna ponudba dobra."
------------------------
Kako pa ti to veš?

Po sporu z bivšo ženo še s kolom nad policista / 14:26, 27. februar

Tega so pa ornk zjezal..