V Galeriji 14 na Prešernovi cesti na Bledu je Lučka Šparovec pripravila tudi uradno zaprtje razstave. / Foto: Igor Kavčič

Med abstraktnim in realizmom

S Prešernove ceste na Blejski grad in nazaj. Iz Galerije 14 Studia Černe v Galerijo Stolp, kjer so bile ves junij na ogled slike, risbe in grafike slikarke Lučke Šparovec.

Bled – Dve razstavi ene umetnice mlajše generacije, ki zadnja leta živi in ustvarja na Bledu. Če so na začetku junija z dogodkom na Blejskem gradu odprli razstavi v obeh galerijah, so v petek v Galeriji 14 pripravili še uradno zaprtje, kar za razliko od tujine pri nas ni ravno pogost pojav. V pozitivnem duhu velja zapisati tudi sodelovanje med zasebno galerijo, ki jo upravlja Studio Černe, in Zavodom za kulturo Bled, ki je podprl tudi izdajo razstavnega kataloga.

Kot je povedala Lučka Šparovec, se je tokrat odločila za dve razstavišči, saj predstavlja dve različni produkciji. V Galeriji Stolp na Blejskem gradu je tako na ogled njena najnovejša produkcija, dela na papirju v mešani tehniki. »V svoje slike sem začela vnašati realizem v podobi figure ali predmeta, pri čemer še vedno dominira risba. Naslov razstave Tranzicija pa zato, ker razmišljam o relaciji med starim in novim, med preteklostjo in sedanjostjo,« je povedala Lučka Šparovec, ki ta prehod vidi v igrišču dialogov in sprememb, kjer sprejemamo le tisto, kar nam koristi ali kar po sili razmer moramo sprejeti. »Ne gre zgolj za intimno doživljanje sodobnega časa, temveč za neizmakljivo globalno vpetost subjekta v diskurz finančnih, gospodarskih in trendovskih vsebin.« Za umetnico je njena tranzicija tudi prehod od abstraktnega k realizmu. Slednji pa je realen le na videz, saj motiv kar kliče k razmisleku o morebitni provokaciji, ki se skriva v detajlih.

V Galeriji 14 so razstavljena večja platna v mešani tehniki pa tudi manjše risbe in grafike v tako imenovani tehniki giclée. »Tu želim pokazati celostno ponudbo del, nastalih v zadnjih dveh, treh letih. V sodelovanju z Galerijo 14 sem se lotila tudi grafik.

Šparovčeva je na Bledu, kjer živi zadnja tri leta, razstavila prvič, v tem času pa je že našla nekaj povezav za sodelovanje. Lani so jo prvič povabili v Medgeneracijski center Bled, kjer je pripravila kreativno poletno likovno šolo za mlade, ki jo bo ponovila tudi to poletje v avgustu, kot je povedala pa vodi tudi celoletno šolo risanja in slikanja za odrasle. »Zadovoljna sem, da ima lokalno okolje posluh za tovrstno neformalno likovno izobraževanje,« je še povedala Lučka Šparovec, katere tokratni razstavi sta bili tudi prodajni, saj je galeristka Merel Yona Černe njena dela uvrstila tako v blejsko kot njihovo ljubljansko galerijo. Vsi, ki so tokrat zamudili obe razstavi del Lučke Šparovec, si njene risbe, slike in grafike lahko ogledajo v obliki posebne 3D-virtualne razstave, ki je na ogled na spletni strani www.galerijacerne.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/18

torek

10/20

sreda

9/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. oktober 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Radovljica, 15. oktober 2019

Elegija

OBVESTILA / Kranj, 15. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

IZLETI / Kranj, 15. oktober 2019

Po Idrijskem in Cerkljanskem

IZLETI / Šenčur, 15. oktober 2019

Stari grad Smlednik in Repenjski hrib

PRIREDITVE / Jesenice, 15. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Škofja Loka, 15. oktober 2019

Potovanje po Balkanu

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !