V Galeriji 14 na Prešernovi cesti na Bledu je Lučka Šparovec pripravila tudi uradno zaprtje razstave. / Foto: Igor Kavčič

Med abstraktnim in realizmom

S Prešernove ceste na Blejski grad in nazaj. Iz Galerije 14 Studia Černe v Galerijo Stolp, kjer so bile ves junij na ogled slike, risbe in grafike slikarke Lučke Šparovec.

Bled – Dve razstavi ene umetnice mlajše generacije, ki zadnja leta živi in ustvarja na Bledu. Če so na začetku junija z dogodkom na Blejskem gradu odprli razstavi v obeh galerijah, so v petek v Galeriji 14 pripravili še uradno zaprtje, kar za razliko od tujine pri nas ni ravno pogost pojav. V pozitivnem duhu velja zapisati tudi sodelovanje med zasebno galerijo, ki jo upravlja Studio Černe, in Zavodom za kulturo Bled, ki je podprl tudi izdajo razstavnega kataloga.

Kot je povedala Lučka Šparovec, se je tokrat odločila za dve razstavišči, saj predstavlja dve različni produkciji. V Galeriji Stolp na Blejskem gradu je tako na ogled njena najnovejša produkcija, dela na papirju v mešani tehniki. »V svoje slike sem začela vnašati realizem v podobi figure ali predmeta, pri čemer še vedno dominira risba. Naslov razstave Tranzicija pa zato, ker razmišljam o relaciji med starim in novim, med preteklostjo in sedanjostjo,« je povedala Lučka Šparovec, ki ta prehod vidi v igrišču dialogov in sprememb, kjer sprejemamo le tisto, kar nam koristi ali kar po sili razmer moramo sprejeti. »Ne gre zgolj za intimno doživljanje sodobnega časa, temveč za neizmakljivo globalno vpetost subjekta v diskurz finančnih, gospodarskih in trendovskih vsebin.« Za umetnico je njena tranzicija tudi prehod od abstraktnega k realizmu. Slednji pa je realen le na videz, saj motiv kar kliče k razmisleku o morebitni provokaciji, ki se skriva v detajlih.

V Galeriji 14 so razstavljena večja platna v mešani tehniki pa tudi manjše risbe in grafike v tako imenovani tehniki giclée. »Tu želim pokazati celostno ponudbo del, nastalih v zadnjih dveh, treh letih. V sodelovanju z Galerijo 14 sem se lotila tudi grafik.

Šparovčeva je na Bledu, kjer živi zadnja tri leta, razstavila prvič, v tem času pa je že našla nekaj povezav za sodelovanje. Lani so jo prvič povabili v Medgeneracijski center Bled, kjer je pripravila kreativno poletno likovno šolo za mlade, ki jo bo ponovila tudi to poletje v avgustu, kot je povedala pa vodi tudi celoletno šolo risanja in slikanja za odrasle. »Zadovoljna sem, da ima lokalno okolje posluh za tovrstno neformalno likovno izobraževanje,« je še povedala Lučka Šparovec, katere tokratni razstavi sta bili tudi prodajni, saj je galeristka Merel Yona Černe njena dela uvrstila tako v blejsko kot njihovo ljubljansko galerijo. Vsi, ki so tokrat zamudili obe razstavi del Lučke Šparovec, si njene risbe, slike in grafike lahko ogledajo v obliki posebne 3D-virtualne razstave, ki je na ogled na spletni strani www.galerijacerne.si.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 81 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/20

petek

12/25

sobota

12/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 5. junij 2020

Začetek kolesarjenja šenčurskih upokojencev

RAZSTAVE / Radovljica, 5. junij 2020

Idejna in grafična zasnova Vurnikove poti po Radovljici

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. junij 2020

Zornica

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2020

Srečanje invalidov odpade

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

 

 
 

 

 
 
 

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 12:36, 5. junij

Vse gre v to smer, da se nova bolnica gradi v Radovljici kot je bilo predvideno !
Ja, fuj SDS kader !!

Bo bolnišnico vodil Mark Toplak / 10:56, 5. junij

SDS kader. To bo enega dela za medije. Erika že išče žvižgača SB Jesenice.